Kultura

Knjiga „Autohipnoza“ dobitnik nagrade „Branko Miljković“

Jednoglasnom odlukom žirija, u sastavu dr Jelena Mladenović, predsednica, Petar Matović i Miodrag Raičević, Đorđu Despiću, autoru knjige „Autohipnoza“ dodeljena je 51. nagrada „Branko Miljković“ za najbolju knjigu pesničke produkcije. Knjiga je u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga, a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2021. godini).

„Motivisana terapeutskim postupkom lečenja sebe kao drugog, upravljanja svesnim mentalnim procesima kako bi se došlo do onih podsvesnih i unutar mreže sećanja duboko skrivenih detalja, zbirka „Autohipnoza“ Đorđa Despića oblikovana je kao koherentna celina u kojoj se otkriva autor zrele pesničke imaginacije i poetičke intencije. Inovativnost kratkih stihova leži u uspelom spoju narativnih segmenata i rafinirane emocionalnosti, od kojih se grade razuđene ali precizne pesničke slike, dok se suptilnim jezikom ocrtavaju granice bola kao mesta mogućeg isceljenja“.

Foto: NKC

O laureatu 

Đorđe Despić (1968, Užice), doktorirao je na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde radi kao vanredni profesor. Piše studije, eseje, kritike, poeziju.

Objavljene stručne knjige: Aksiološki izazovi (2000), Spiralni tragovi – kritike i eseji o srpskom pesništvu (2005), Poreklo pesme – potencijal intertekstualnosti u poeziji Miodraga Pavlovića (2008), Preživeti u tekstu – eseji i kritike o prozi (2011), Tumač i pesma – esejistika Miodraga Pavlovića (2021).

Objavljene pesničke zbirke:
Pesme i drugi ožiljci (2018; Nagrada ,,Miloš Crnjanski”)
Autohipnoza (2021).

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada koja se sastojo od povelje, statuete i novčanog iznosa, biti uručena u aprilu ili maju mesecu u Gradskoj kući.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com