Stari Niš

KNEZ MILAN U NIŠU: Niške Skupštine

Knez Milan je imao svoj dvor u Nišu, koji se nalazio na mestu gde se danas nalazi hotel “Park”, a gde je bio konak Hafiz-pašin. Od unuka Hafiz-paše, Bećir-bega, bi kupljen ovaj konak i pretvori u Kraljev dvor.

Kad je knez Milan ušao u Niš, po osvajanju njegovu, imalac tog konaka, Turčin, ponudi knezu da mu pokloni konak. No, Vlada (Jovan Ristić prevashodno) iznese razloge, sa kojih je knez koji je došao da Srbe oslobađa ne treba da primi taj poklon od dosadašnjih ugnjetača, ali da knez kupi kuću, kako bi u Nišu “drugoj prestonici” imao svoj dvor.

Dvor kralja Milana
kralj Milan i kraljica Natalija sa sinom Aleksandrom

Tako se knez okući u Nišu. 11. novembra prispela je je u Nišu kneževa porodica i provela u njemu celu zimu.

Kada su se, posle Berlinskog kongresa događaji pročistili i horizont razbistrio, i ceo tok političkih i Evropskih prilika i u Evropi i u Srbiji ušao u mirniji pa i pravilniji kolosek, javlja se i opozicija, i to aktivno. Ona uzima učešća u poslednjim izborima od 29. oktobra 1879. godine i sa relativnim uspehom javlja se na prvoj skupštini održanoj u Nišu, koju je 23. novembra svečano otvorio prestonom besedom knez, ovim rečima:

“Posle burnih vemena, u kojima je narod srpski sjajno osvedočio svoje vojničke vrline na bojnom polju, evo je za njega nastupilo vreme blagoslovenskog mira, kada treba da pokaže na polju zakonodavstva svoju svest i svoju političku zrelost, uređujući nove i usavršavajući stare tekovine svoje bezprimerne odvažnosti i svojih skupih žrtava.

Narodna skupština u Nišu

Vama je, gospodo poslanici, poverio narod ovaj drugi zadatak. Moja je želja, da ga vi otpočnete vršiti u našem od starine slavnom Nišu, želja mi je da u ovom gradu, gde je, biće skoro pet vekova, potpunim gubitkom srpske nezavisnosti, prva zakonodavna skupština nezavisne Srbije otpočinje svoj blagodetni rad”.

Rad ove skupštine kulminirao je u debati u Zakonu o štampi, koji bi usvojen, a Narodna skupština posle rada od dva meseca, 20. januara 1879. godine zaključi knez prestonom besedom.

Ovo je bila prva narodna skupština izabrana u nezavisnoj Srbiji, koja je bila smeštena u osnovnoj školi iza Saborne crkve (ova zgrada je sasvim ruinirana). Vođa opozicije bio je mladi inženjer Nikola Pašić, poslanik Zaječarskog sreza.

Nikola Pašić

Narodna skupština za 1879. godinu sastala se na dan 1. novembra 1879. godine, a četvrti dan skupštinskog rada knez je (4. novembra) lično otvorio prestonom besedom, ovim rečima:

“Poštovani poslanici, srećan sam što se i po drugi put nalazim okružen Narodnim poslanicima u gradu, koji se sama priroda namenila, da bude veliko i važno sedište srpsko, s koga ćemo u naše oslobođene krajeve uvoditi građansku kulturu, državni red i narodnu prosvetu” itd.

Najvažniji predlog bio je Zakon o uređenju agrarnih odnošaja, kojim su ukinute glavne ustanove turskog gospodstva: spahiluci i gospodarluci kao zaostavštine srednjega veka i tuskog zavojevanja. Ovaj zakonski predlog usvojen je 3. februara 1880. godine i istoga dana potvrđen, to je bio poslednji radni da tzv. “druge niške skupštine”. Ovim zakonom vaspostavlja se pravo i konačno oslobođenje tamošnjeg naroda. Srpski seljak iz tih krajeva pored pored političkog oslobođenja bio je time i ekonomski postavljen na svoje noge.

Kralj Milan je često boravio u Nišu jer ga je oslobodio od tuđina i bio mu je neobično drag, te mu je Niš bio kao druga prestonica. Uopšte posle oslobođenja Niš je postao vojnički i politički centar istočne Srbije, u kome su se odigravali krupni politički poslovi …

Izvori:
Istorija Niša, Stojan Anastasijević, 1940. godina
Wikipedia

Priredio na stranici:
Novaković Č. Milan
Za Danicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com