Stari Niš

Knez Milan i Bećir – Begova ponuda

Kada se knez Milan Obrenović okućio u Nišu, odakle će vladati Srbijom, nije obična priča. Knez je stanovao u Bećir-begovom konaku (kući) kraj Nišave.

Konak su činile stara i nova palata, građene raskošno u orjentalnom stilu. Staru je krajem XVIII veka gradio Hafiz-paša, zapovednik grada Niša, onaj što je predvodio tursku vojsku u borbi na Ivankovcu, a novu, pak, njegov unuk Bećir-beg.

Izgradnja novg konaka na mesti Bećir-begovog

Knez Milan je, osvojivši Niš, turskom stanovništvu garantovao ličnu slobodu i imovinsku bezbednost, no mnogi su prodavali svoju imovinu u bescenje, neki i poklanjali i odlazili u Tursku.

Park ispred konaka

Bećir-beg će biti prvi od onih koji će ponuditi svoj konak na poklon knezu Milanu i “ovaj nije bio sa raskida da prihvati poklon”. No, srpska Vlada koja je u to vreme postupala veoma obazrivo – da Srbija ne bi stekla ime bezakonoga zavojevača i otmičara – nije dopustila da se Bećir-begova ponuda ostvari.

Srpski vladalac koji je došao da Srbe oslobađa – navodio je Jovan Ristić vladine razloge – ne treba da primi taj poklon od dosadašnjih ugnjetača, već da knez tu kuću kupi, kako bi u Nišu (koji je već tada nazivan “drugom prestonicom”) imao je svoj dom.

Te, tako knez Milan i postupi …

Knjaz Milan Obrenović
Jovan Ristić
Bećir beg

 

 

 

 

 

 

Izvori:
“Niške Anegdote XIX i XX veka”
Vidosav Petrović, 2005. godina
Istorija Niša I
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com