Društvo

Klub u kome se unapređuje praksa, ali i pomaže mlađim kolegama

Jovana Stojanović sa doktorskih studija, Jovana  Milenović, Anđela Mitić i Nina Midić sa master studija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu glavni su “krivci” za osnivanje Kluba za računovodstvo, reviziju i finansije „Bilancio” na njihovom fakultetu koji je od višestrukog značaja kako za starije studente tako i za one koji su tek zakoračili na ovaj fakultet. Klub nije slučajno osnovan, a onovni cilj studenata je da se na taj način spoji teorija sa praksom, ali i da se unapredi rad na Smeru za računovodstvo, reviziju i finansije.

“Na jednom od simpozijuma koji organizuje Savez računovođa i revozora Srbije upoznali smo kolege sa Ekonomskog fakulteta  u Kragujevcu koji su sličan klub osnovali pre nekih sedam do osam godina”, kaže Nina Midić. “Oduševili smo se onim što oni rade i istog trenutka se rodila ideja da sličan klub dobije i naš fakultet u Nišu. Ideju smo vrlo brzo realizovali zahvaljuju entuzijazmu naših kolega koji su nas podržali, a već sada, mada smo na samom početku pred nama su velike ideje i planovi”.

Klub je osnovan oktobra 2018. godine i od tada radi “punom parom”, a aktivnosti se stalno dopunjuju novim idejama.

Foto: Privatna arhiva

“Klub smo osnovali sa ciljem da unapredimo malo teoriju i praksu, ali i Smer za računovodstvo,  reviziju i finansije na našem fakultetu”, objašnjava Nina Midić. “Polazna ideja nam je bila da animiramo mlade studente da se i oni uključe u vannastavne aktivnosti jer nije dovoljno samo učiti i polagati ispite. Na ovaj način, u Klubu “Balancio”, stičemo dragocena iskustva.  Učimo kako  da rešavamo slučajeve ne konkretnim problemima i ako se  radi o hipotetičkom preduzeću. Primeri i problemi koje mi rešavamo su stvarni  i mogu se sresti u realnom poslovanju i u praksi. Za studente je to veliko iskustvo jer mogu da se bave problemima sa kojima će se sutra sresti na svom random mestom i biće već spremni za njihovo rešenje”.

Nina Midić dodaje da je rad u Klubu značajan isto toliko koliko i takmičenja na kojima studenti odlaze, a za koja se opsežno pripremaju, ali i projekte koje rade. Karticu Kluba za sada u svom džepu imaju 40 studenata sa svih nivoa studija na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

“Članovi Kluba mogu da postanu svi zainteresovani studenti nez obzira da li sun a osnovnim, master ili doktorskim akademskim studijama”, dodaje Nina Midić. “Osim što naši članovi rade na slučajevima koji su im zadati, oni se trude da pomognu i mlađim kolegama. Primera radi držimo konsultacije mlađim kolegama kako bi se lakše pripremili za ispite i položili ih sa manje stresa. Pomažemo im i oko izbora izbornih predmeta. Upoznamo ih sa sadržajem ponuđenih predmeta, kažemo šta je najvažnije, od kakvog je značaja neki od premeta za dalje studije, tako da oni lakše donesu pravu odluku”.

Tu nije kraj aktivnostima članova Kluba “Balancio”. Organizuju radionice ali predavanja koja su otvorena za sve studente.

“Mađu prvim predavačima je bio profesor dr Blagoje Novićevića sa našeg fakulteta, ali imamo u planu da dovedomo nekog predavača iz prakse, ali i da organizujemo takmičenja”, kaže Nina Midić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com