Društvo

Ključni činilac razvoja košarke u kolicima u Nišu je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Mala sala hale „Čair“ nikada nije bila punija nego prošlog petka. Igrači i treneri Kluba košarke u kolicima KKK „Nais“  i studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu zainteresovani za košarku u kolicima marljivo su vežbali i učili nove tajne ovog sporta pod budnim okom  bivših reprezentativaca Srbije Mikice Budimirovića, Borisa Cvjetkovića i Nikole Kato.

Oni su podelili svoje znanje i iskustvo na treningu KKK „Nais“. Podršku su dali studenti FSFV koji podržavaju trenažni rad košarkaša u kolicima, čak i kao igrači. Igrači i studenti su se upoznali sa novim tajnama košarke u kolicima, bili su zadovoljni onim što su u dva sata dugom javnom treningu čuli i videli.

„Nekada sam naše današnje goste gledao kako na terenima pokazuju svoje majstorstvo, a sada smo imali priliku da deo toga podele sa nama. Zahvalan sam im za svaki savet, vežbu, sugestiju i usmerenje. Značilo nam je puno”, kaže kapiten i najbolji igrač KKK „Nais“, Bratislav Kostić.

Foto: KKK “Nais”

Mikica Budimirović, dugi niz godina je bio reprezentativac Srbije, a nastupao je i na nekoliko evropskih prvenstava. Nastupao je za KKK „Singidunum“ iz Beograda i KKK „Bijeljina“ iz Bijeljine. Bio je predsednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije do kraja 2017. godine. Inicirao je više promocija košarke u kolicima u Nišu, Poslednja koju je inicirao, održana je između polufinalnih utakmica Kupa Radivoja Koraća februara 2017. godine, bila je uspešna, jer je rezultirala osnivanjem kluba u Nišu.

„Prezadovoljan sam činjenicom da se košarka u kolicima „primila“ u Nišu. Niš je privredni i akademski centar ovog dela države. Naravno, ključan činilac razvoja košarke u Nišu je FSFV. Ovakvu masovnost na treningu, potpomognutu studentima pomenutog fakulteta nisam nigde video. Klub sa takvim potencijalnom u kvalitetu i broju igrača, posvećenošću treningu, podrškom pomenutog fakulteta i SC „Čair“, sa pretpostavljenom podrškom lokalne samouprave i društveno odgovornih činilaca, daje rezultat”,  rekao je Mikica Budimirović.

Foto: KKK “Nais”

Boris Cvjetković, još uvek aktivni igrač, bio je dugogodišnji reprezentativac Srbije i nastupao je na nekoliko evropskih prvenstava. Osnivač je i donedavno predsednik KKK „Bijeljina“, a igrao je za KKK „Beofeniks“, KKK „Dunav“ iz Beograda, KKK „Banat“ iz Zrenjanina, KIK „Zmaj“ iz Gradačca i KKK „Vojvodina“ iz Novog Sada. Inicirao je donaciju KKK „Bijeljina“ u vidu košarkaških kolica za potrebe treninga KKK „Nais“ iz Niša i praktične nastave FSFV.

„Niš smatram svojim drugim gradom, jer sam dugo vremena proveo u njemu tokom rehabilitacije posle ranjavanja. Svi mi u košarci u kolicima smo jedna velika porodica. Stariji podržavaju mlađe, a iskusni neiskusne. KKK „Bijeljina“ je donirala jedna od svojih kolica sa ciljem da se u Nišu razvije košarka u kolicima. Igraće se dobra košarka u kolicima u Nišu”, istako je Cvjetković.

Foto: KKK “Nais”

Nikola Kato je započeo treniranje košarke u kolicima u KKK „Banat“ iz Zrenjanina, a igrao je i za KKK „UPČ“ iz Čačka. Osnivač je KKK „Tigar“ iz Paraćina. Bio je reprezentativac naše zemlje u košarci u kolicima. KKK „Tigar“ je, kao i KKK „Bijeljina“  donator jednih kolica za KKK „Nais“.

„Nama iz Paraćina, najbliži klub košarke u kolicima je klub u Nišu, pa je logično da se komšije pomažu. Donacija kolica je bila normalan gest. Ništa lepšte nego da se se ta kolica koriste nekoliko puta sedmično. Sa današnjeg treninga, najveća impresija je masovnost, a to je zahvaljujući studentima, mladim ljudima koji menjaju svet. To su ljudi koji će razviti ovaj sport širom Srbije”, kaže Kato.

Podsećanja radi pre nekoliko sedmica KKK “Nais” je posetio profesor dr Kestutisa Skučasa, bivši reprezentativca Litvanije i člana stručnog štaba te zemlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com