Društvo

Klizište u Malošištu oštetilo pet kuća

Nekoliko desetina domaćinstava i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Nišavskog okruga ostalo je pod vodom posle naglog topljenja snega i višednevnih kiša.

Najteža situacija je u naselju „9 maj“ gde je poplavama ugroženo od 30 do 50 domaćinstava.

U opštini Doljevac voda se nije povukla iz svih poplavljenih dvorišta i oranica. Ekipe za procenu štete i dalje obilaze stanovnike naselja, ali će ta procedura, s obzirom na njihov broj potrajati. Međutim osim poplava, veliki problem napravilo je i klizište. U selu Malošište, u delu naselja iznad škole, pet kuća ima vidljiva oštećenja.

„Te kuće sada nisu bezbedne za stanovanje. Zbog toga je evakuisano 17 osoba. Većina je smeštaj našla kod rođaka dok je njih četvoro trenutno u prostorijama Crvenog krsta u Doljevcu“, kaže Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije.

Ovakvo klizište ne pamte ni stariji meštani Malošišta. I ranije su, kažu, padale velike kiše, bilo je i plavljenja, ali ovakvih problema nije bilo.

Opština Doljevac je angažovala stručnjake za procenu situacije na terenu koji su ustanovili da je reč o podzemnim vodama. Iako teren trenutno miruje, procene su da je moguće novo kretanje terena, zbog čega je naloženo hitno betoniranje kanala za skupljanje atmosferskih voda.

Klizišta ima i u drugim naseljima na obodu Seličevice.

Pokretanje zemljišta oštetilo je i konstrukciju mosta izmedju Ćurline i Perutine, koji јe trenutno zatvoren za saobraćaj.
Kada je reč o izlivanju reka i poplavama, Sotirovski kaže da brine i činjenica da se svake godine ponavlja isti problem jer se svest ljudi vrlo sporo menja.

„Svojevremeno je Opština Doljevac, zajedno sa određenim humanitarnim organizacijama, porodicama čije su kuće bile ugrožene poplavama, dala novac za izgradnju novih, dalje od plavnog područja, međutim oni su novac potrošili nenamenski i sada su ponovo u istom problemu. S druge strane, smeće se i dalje odlaže na mestima koja nisu predviđena za to. Divlje deponije se neprekidno stvaraju na obalama reka, u kanalima, i mislim da lokalne samouprave moraju da preduzmu određene mere prema nesavesnim građanima i spreče dalje ponavljanje loših navika. Jer kada se desi ovako nešto kao što se događa sada, ko je kriv? Ponovo se daju sredstva iz lokalnih budžeta i pokušava da reši nešto što zapravo možemo da sprečimo i rešimo mi sami“, kaže Sotirovski.

Vodostaj većih reka na području okruga trenutno je u stagnaciji, međutim dugoročna meteorološka prognoza nimalo ne ohrabruje, jer će kiše biti do kraja marta. Najavljene visoke temperature usloviće naglo otapanje snega u višim predelima što će, možda, najviše uticati na povećanje vodostaja Svrljiškog Timoka na području opštine Svrljig, gde je prethodnih dana bilo izlivanja na nekoliko lokacija.

Situacija na terenu se prati neprekidno 24 sata. Jedinice odbrane od poplava su u stalnoj pripravnosti da reaguju ukoliko bude potrebe, ističu u Okružnom štabu za vanredne situacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com