Društvo

Klinika za ortopediju dobila pomagala od prodaje čepova

Klinika za ortopediju u Nišu dobila je danas dvoja invalidska kolica i dve šetalice zahvaljujući plastičnim zatvaračima koje je Udruženje za pomoć Nišlijama prikupilo i prodalo u okviru akcije “Čepening”.

Predsednik pomenutog udruženja Vojkan Živković je rekao da je prikupljanjem i reciklažom plastičnih zatvarača u proteklih šest godina, koliko akcija “Čepening” traje, kupljeno 80 različitih pomagala i donirano pojedincima, klinikama i socijalnim ustanovama.

Foto: Niske Vesti

 

“Plastične zatvarače prikupljaju sve Nišlije, pojedinci, ali i škole, preduzeća, zdravstvene ustanove. Akcija je trajala i tokom čitave prošle godine uprkos epidemiji korona virusa”, rekao je Živković. Prema njegovim rečima, Udruženje za pomoć Nišlijama i dalje organizuje akciju “Čepening” iako su recikleri smanjili otkupnu cenu plastičnih zatvarača sa 30 na 20 dinara po kilogramu. Direktor Klinike za ortopediju Ivan Micić kazao je da ta klinika godišnje ima preko 2.000 pacijenata i oko 1.900 operacija, od kojih su oko 500 operacije ugradnje veštačkih zglobova, a 1.200 do 1.300 su operacije trauma.

Samo tokom epidemije, dodao je Micić, na niškoj Klinici za ortopediju obavljeno je 1.400 operacija trauma, pošto su svi pacijenti sa juga Srbije operisani u Nišu. “Lista čekanja za ugradnju endoproteze kuka i kolena su zbog kovida uvećane za 10 do 15 odsto. Pre kovida na te operaciju čekalo se samo dve godine, što je izuzuzetan uspeh jer se u svim evropskim zemljama čeka od tri do pet godina”, izjavio je Micić.

On je dodao da pacijenti stariji od 75 godina i sada ne čekaju na ugradnju endoproteze kuka i kolena, već se operišu u dogovoru sa izabranim lekarom. “Plan je da se uz pomoć uprave Univerzitetskog kliničkog centra Niš i Ministarstva zdravlja u narednih godinu ili dve čekanje na operacije kuka i kolena smanji na samo mesec ili dva”, izjavio je Micić.

“Dodao je da ta zdravstvena ustanova raspolaže svim onim što je potrebno za te operacije. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić je rekao da je u cilju povećanja broja ortopedskih operacija Klinici za ortopediji opredeljena još jedna hirurška sala, tako da ih sada ima ukupno tri. “

“Za tu kliniku smo nabavili nedavno i rendgensku cev, takozvani C luk, koji omogućava da se tokom intervencije proveri da li je proteza postavljena kako treba”, istakao je Perišić.

On je rekao da Unverzitetskom kliničkom centru trenutno problem u funkcionisanju predstavljaju radovi na podovima koji se izvode na četvrtom spratu neurologije i bivše kardiologije. Ti radovi, kazao je, trebalo bi da budu završeni u narednih sedam i deset dana, nakon čega će taj prostor ponovo biti u funkciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com