Zdravlje

Klinika za kardiohirurgiju počela da radi kompletne analize na postojanje trombofilija

Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš je od ove nedelje počela rutinski da radi kompletne analize na postojanje trombofilija (sklonost organizma ka stvaranju tromboze), rekao je direktor ove niške klinike prof. dr Dragan Milić.

 

“Postoje mnogi različiti faktori koji dovode do tromboze a mi na nasim aparatima radimo kompletnu analizu koagulacionog sistema. Ove analize su posebno značajne kod žena i trudnica jer su upravo poremećaji koagulacije najčešći razlog spontanih pobačaja, ali i kod ostalih osoba koje imaju česte tromboze npr. venskog sistema koje mogu zbog plućnih embolija biti i smrtonosne”, objasnio je dr Milić.

Ove nedelje testirano je ukupno 17 osoba i kod njih 4 je utvrdjeno postojanje trombofilije tj. sklonost ka trombozama.

“Testovi na trombofilije radiće se redovno svakog utorka u nasoj laboratoriji i bice dostupni svim osiguranicima RFZO na uput”, dodao je on.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju čestitao je dr Milanu Lazareviću i njegovom timu lekara i tehničara na uspešnoj implementaciji još jedne vrlo značajne metode u redovnu kliničku praksu.

“Zahvalan našim Americčkim prijateljima, Ambasadai SAD u Beogradu i Komandi Americčke vojske u Evropi na donaciji moćnih mašina koje nam omogućuju uvodjenje ovih najsavremenijih metoda u redovan klinički rad. Posebno se zahvaljujem Upravi UKC Niš i Republičkom Fondu ZO koji su odobrili izvodjenje ovih procedura na teret fonda čime se bez finansijskog opterećenja pacijentima obezbedjuje najsavremenija dijagnostika”, kazao je Milić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com