Zdravlje

Klinika za kardiohirurgiju dobila donaciju od američke vojske vrednu čak 400.000 dolara

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu dobila je pet aparata kao poklono predstavnika američke vojske koji borave u Srbiji povodom vojne vežbe “Pustinjski vuk”.

Vrednost donacije je više od 400 hiljada evra, a zahvaljujući ovim aparatima lekari će moći da obavljaju dve operacije istovremeno.

Time će se smanjiti i liste čekanja na operacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Naš kapacitet je bio oko 250 operacija godišnje, sada, teoretski broj operacija se može podići na 700, možda čak i više”, rekao je direktor Klinike za kardiohirurgiju, doc. dr Dragan Milić.

On je dodao da je klinika za kardiohirurgiju dobila aparat za ekstrakorporalnu cirkulaciju,  hiperkuler za hlađenje pacijenata tokom operacije, ekmopumpu koja zamenjuje rad srca i pluća i nezamenljiva je kod tretiranja najtežih pacijenata, digitalni mobilni rentgen aparat kao i najnoviji uredjaj za intraoperativno spašavanje krvi.

“Aparat za EKK je mašina bez koje ne može da se radi kardiohirurgija. Mi smo imali jednu, sada smo dobili i drugu, što praktično znači da ćemo već od jula moći da radimo dve operacije istovremeno”, objasnio je dr Milić-

Kao znak zahvalnosti američkoj vojsci, ali i u znak sećanja na 28-og američkog predsednika Vudro Vilsena operacioni blok klinike za kardiohirurgiju dobio je njegovo ime. Njegovim zalaganjem i lobiranjem Mihajla Pupina, koji mu je bioj jedan od najboljih prijatelja Srbija je dobila i teritoriju Vojvodine, pocetio je Milić.

Na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji – 28. jula 1918. godine, proglasio Srpski dan. Na svim javnim institucijama u Americi, uključujući i Belu kuću, tada se zavijorila srpska zastava.

Vilson je otišao i korak dalje i na centralnoj svečanosti Srbima je poslao poruku koja je tog dana pročitana u crkvama širom SAD i objavljena u većini dnevnih novina.

“Srpski neprijatelji moraju da napuste srpske teritorije, Srbiji se garantuje izlaz na more a Srbi će živeti u istorijski zacrtanim granicama.”, govorio je Vilson.

Pukovnik Daglas Faheti

 

Pukovnik Daglas Faheti izrazio je nadu da će ova donacija pomoći da se povećaju kapaciteti za pružanje usluga pacijentima širom Srbije.

Pukovnik Veran Ros

Pukovnik Voren Ros je izrazio zadovoljstvo što učestvuju ovim aktivnostima sa Srbijom, kao što je vežba u kojoj momentalno naše jedinice učestvuju u Srbiji. “Jako smo srećni što su oružane snage SAD-a imale zadovoljstvo da na ovaj način doprinesu vašem zdravstvenom sistemu”, dodao je.

U znak zahvalnosti na ulazu u zgradu Kardiohirurgije postavljen je grb američke vojske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com