Zdravlje

Klinika za dečiju hirurgiju KC Niš dobila novi respirator

Klinički centar Niš dobio je novi, savremen respirator, koji je prvenstveno namenjen Klinici za dečiju hirurgiju. Respirator je donacija UNICEF-a koji je obezbedio još po jedan respirator za Opštu bolnicu Leskovac,  Zdravstveni centar Vranje i Opštu bolnicu u Ćupriji. Nabavka ovih respiratora omogućena je zahvaljujući kompaniji Eko Serbia koja je donirala 3 miliona dinara namenjenih za njihovu kupovinu.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš prof. dr Radmilo Janković rekao je da se radi o jako vrednoj donaciji.

“Dobili smo respirator koji je jedna od poslednjih reči tehnike. On će biti prvenstveno namenjen za intenzivnu negu i anesteziju na dečijoj hirurgiji. Tamo još uvek imamo dečiji Kovid centar. Imamo još troje dece, koje ne zahtevaju ovu vrstu terapije, ali će taj aparat biti svkako tamo u pripravnosti”, rekao je Janković.

On je podsetio da je KC Niš od UNICEF-a u toku epidemije dobio vrednu donaciju protokomera kiseonika.

“Oni su bili pratkično i na žalost naše glavno oružje za primenu kiseonične terapije tokom pandemije, koja se smiruje. KC Niš je zatvorio sve najveće kovid bolnice koje je imao i sa, praktično, 95% kapaciteta od danas počinje da radi”, kazao je Janković, koji se zahvalio UNICEF-u.

Klinički centar Niš imao je dovoljan broj respiratora, dodao je Janković.

“Imali smo 120 respiratora na raspolaganju u našim Kovid centrima i dobili smo u toku epidemije još tridesetak respiratora iz centralnog magacina Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja”, istakao je prof. dr Radmilo Janković.

Ivana Mišić, konsultantkinja za zdravstvenu zaštitu majke i deteta UNICEF-a u Srbiji  istakla je da je poslovna zajednica pokazala je istinsku solidarnost u trenucima krize.

“Zahvaljujemo  kompaniji  Eko Serbia za podršku, ali i svim ostalim kompanijama koje su se odazvale našem apelu i dale svoj doprinos za nabavku medicinske opreme neophodne u vreme epidemije u Srbiji. Nadamo se da će ovi vredni uređaji koji su već  stigli i oni koji su na putu za Srbiju značajno doprineti  osnaživanju zdravstvenog sistema i nakon završetka epidemije”, poručila je Mišić.

Marija Lukić, menadžerka za marketing i komunikacije kompanije EKO Serbija, istakla je da su donacijom želeli da ukažu znak pažnje građanima Niša i Kliničkom centru Niš.

“Kompanija EKO je još u samom početku ove krizne situacije odreagovala donacijom ka UNICEF-u, jer je to praktično bio jedan od načina da pronađemo, kupimo i doniramo respiratore. Zahvali smo UNICEF-u što je u naše ime organizovao ovu donaciju”, rekla je Lukić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com