Promo

Klinika Maja – Za bistriji dečiji pogled

Pravilan dečiji vid veoma je bitan za celokupni razvoj deteta. Zbog toga je vid kod deteta veoma je bitno pratiti i kontrolisati od rođenja do narvršene sedme godine, jer je to period kada se dečije oko i vid razvijaju, kaže dr Marko Zlatanović, oftalmolog Klinike Maja. Broj pregleda dece koji obave u ovoj očnoj klinici povećava se iz godine u godinu, a dr Zlatanović navodi da je to zato što postoji pravilo i dobra navika roditelja da redovno dovode decu na sistematske preglede.

“Postoji pravilo po kojom roditelji redovno dovode decu na sistematske preglede u određenom broju godina i zaista to veliki broj roditelja poštuje. Kako po samom rođenju, tako i nakon navršene treće godine, pred polazak u školu i ubrzo nakon polaska u školu. To su godine kada se vid razvija i kada je jako važno pratiti kako vidnu oštrinu tako i samo položaj i kretanje očiju. Razvojem tehnologije i samim tim lakšim pristupom informacijama roditelji to mogu lakše da saznaju, da se raspitaju pa i da sami primete da je pogodan trenutak za kontrolu oftalmologa zbog raznih znakova koje dete iskazuje. Ipak, pravilnim načinom upotrebe mobilnih telefona, računara, deca neće oštetiti svoj vid, svoje oči”, kaže dr Marko Zlatanović.

Prema njegovim rečima postoje neki osnovni pokazatelji i znakovi koji ukazuju na to da je detetu potreban pregled.

“Roditelji mogu da primete da njihovo dete dosta žmirka prilikom gledanja, da prilazi bliže predmetima interesovanja nego što je to potrebno, da okreće glavu kako bi bolje videlo, trlja svoje oči, pojava otoka kapaka i pojačano suzenje očiju, izbegava da se igra noću, žali se da ga boli glava ili jednostavno primećuju skretanje oka deteta, jednog ili oba. To su sve znakovi koji ukazuju da je potreban pregled.To jesu zaista znaci koje jedino roditelji mogu primetiti kod dece i zbog toga je njihova saradnja od izuzetnog značaja. Oni su svakodnevno sa decom te im je lakše da to primete u odnosu na lekara koji dete vidi par puta tokom odrastanja”, poručuje dr Zlatanović.

Najčešća patologija koja se javlja kod dece jeste urođena slabovidost, strabizam odnosno skretanje oka zapaljenje pojedinih očnih struktura.

“Možemo reći da je uporedo sa napretkom oftalmologije u svetu ona napredovala i u našim krajevima kako i dijagnostički tako i u mogućnostima lečenja. U tome dosta pomaže svest roditelja, njihova saradnja, ali naravno i opremljenost očnih klinika. Ordinacije su sve bolje opremljenije, saradnja između optičara, fizičara i oftalmologa je sve prisnija te iz toga proizilaze razni savremeni aparati za lečenje slabovidosti kao i instrumenti za detaljnije sagledavanje prilikom pregleda. Zabeležen je napredak u snimanju očnog dna, lečenju slabovidosti uz pomoć instrumenata koji draže receptore na retini pa to danas zamenjuje tradicionalno zatvaranje očiju deteta, instrumenti za utvrđivanje dioptrije i slično. Danas pregled i lečenje deteta izgleda dosta zabavnije i efikasnije i tim načinom rada se mogu pohvaliti i neke očne klinike i na našim prostorima. Možemo reći da u tom segmentu idemo u korak sa svetom”, ističe dr Marko Zlatanović.

Redovnim sistematskim pregledima uz saradnju roditelja najvažnije je postaviti pravovremenu dijagnoza i onda na savremen način pristupiti lečenju gde je opet saradnja roditelja važna.

“Zavisno od prirode bolesti dužina lečenja je drugačija. Ipak, kod dece može se reći da ona pada u sasvim drugi plan. Mnogo je važniji krajnji efekat terapije, te je vreme kao vreme važno u smislu da se u pravom trenutku krene sa terapijom što će omogućiti pozitivan krajnji ishod. Ne treba zaboraviti da se vid najviše razvija do otprilike devete godine deteta, te da je taj period i najosetljiviji i najefikasniji prilikom lečenja”, zaključuje dr Marko Zlatanović, oftalmolog Klinike Maja.

Klinika Maja
Vizantijski bulevar 33
018/530-541 018/533-036
www.klinikamaja.rs
Facebook

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2902.5759380519744!2d21.930287714916993!3d43.32313588172992!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0ec1d35de95%3A0x6e447201cdb52340!2sKlinika+Maja!5e0!3m2!1ssr!2srs!4v1518604905678″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com