Virus KoronaZdravlje

KLINIČKI CENTAR NIŠ SAOPŠTIO PODATKE: U teškom stanju petoro pacijenata, zaražena 74

Nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u Nišu zbog koronavirusa. Trenutna epidemiološka situacija u Kliničkom centru Niš je pod kontrolom. Ono što predstavlja problem jeste što ova zdravstvena ustanova pokriva veliki broj pacijenata koji dolaze sa juga Srbije, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Zamenik generalnog direktora dr Vladan Ćosić rekao je da je trenutno u starom delu KC Niš hospitalizovan ukupno 141 pacijent, od toga su 74 sa potvrđenim virusom covid 19. U kovid bolnici u Vranju je hospitalizovano 98 pacijenata, od toga 56 pozitivnih, u Surdulici 32 pacijenta, od toga 24 pozitivna i u Leskovcu ukupno 66 pacijenata. Trenuto je hospitalizovano petoro dece na Dečijoj internoj klinici u kovid bolnici i svi su kovid negativni, kazao je Ćosić.

“Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata pet je na mehiničkoj ventilaciji, na respiratoru i nalaze se u jako teškom opštem stanju. Za poslednja 24 časa KC Niš je imao 31 prijem, 86 pregleda u kovid ambulatni Infektivne klinike i nažalost jednog preminulog pacijenta. Kada je epidemiološko stanje zdravstvenih radnika u pitanju trenutno je zaraženo 20  medicinara, od toga 13 lekara i 7 medicinskih sestara. Do sada je ukupno bilo zaraženo i ozdravilo 129 zdravstvenih radnika”, kazao je Ćosić.

Pomoćnik direktora dr Goran Stanojević objasnio je da nova reorganizacija kovid bolnica u Kliničkom centru Niš podrazumeva da se svi pacijenti primaju preko trijažnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti i u zavisnosti od  kliničkog nalaza oni se raspoređuju u trenutno tri kovid bolnice, na Klinici za rehabilitaciju, Klinici za plućne bolesti i Klinici za infektivne bolesti.

“Obzirom na situaciju i preporuke Kriznog štaba, pacijenti sa lakšom kliničkom slikom odlaze kući u samoizolaciju, a oni sa srednje teškom i teškom primamo u jednu od ove tri kovid bolnice”, istakao je Stanojević.

Direktor Klinike za infektivne bolesti dr Miodrag Vrbić kaže da je za poslednjih nedelju dana jedan zdravstveni radnik te klinike inficiran.

“Jedna kolegenica je inficirana tako da je istovremeno je nekoliko lekara iz njene ekipe otišlo u kućnu izolaciju. Takve situacije su predviđene, bilo je čudno što za ovih četiri i po meseci nismo imali i više takvih slučajeva. Međutim, istovremeno su planirane i mere prevazilaženja takvih stanja. Trenutno imamo podršku četiri pulmologa iz Kliničkog centra, 5 specijalista infektologa iz ostalih zdravstvenih centara, 18 specijalizanata, što sada uz naše lekare prevazilazi onaj kadrovski kapacitet koji generalno mi imamo, a to je 12 lekara specijalista, jednog anesteziologa celodnevnog prisutnog, 6 specijalizanata infektivnih bolesti”, rekao je Vrbić novinarima.

Bez komentara o ukupnom broju umrlih

“O svim tim navedenim spekulacijama u medijima Klinički centar ne želi da komentariše, mi smo apsolutno od početka epidemije, od prvog primljenog pacijenta svakoga dana obaveštavali nadležne organe i republički krizni štab o broju umrlih. Republički krizni štab je svakoga dana u 15 sati obaveštavao javnost o tome, najpre dva puta dnevno, a onda jednom, tako da o tome ne želimo da govorimo niti imamo komentara. Da ne bi bilo više ovakvih spekulacija i insajderskih podataka, jer se nebrojeno puta dešavalo da su se objavljivale potpune dezinformacije, ili polu informacije, mi ćemo od danas svakoga dana na konferencijama saopštavati i trenutnu epidemiološku situaciju, a objavljivaćemo i na sajtu KC Niš”, kazao je u ime uprave novinarima Nikola Marković portparol Kliničkog centra.

Inače, Klinički centar Niš već desetak dana nije saopštavao podatke, pa je to izazvalo revolt novinara koji su se danas okupili u velikom broju i tražili objašnjenja za epidemiološku situaciju u Nišu. Ovo je bila ujedno i prva konferencija za novinare od početka epidemije koronavirusa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com