Virus KoronaZdravlje

KLINIČKI CENTAR NIŠ SAOPŠTIO NOVE PODATKE: U teškom stanju petoro pacijenata, troje preminulo

Od juče u podne do danas u 12 sati u starom delu Kliničkog centra Niš ukupno su hospitalizovana 154 pacijenta od toga 75 sa potvrdjenim virusom kovid 19. Na bolničkom lečenju je istovremeno i 10-oro dece. Kod jednog deteta je potvrdjen virus. Sva deca su u stabilnom stanju, najnoviji su podaci koje je na konferenciji za novinare saopštio profesor dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra Niš.

“Od ukupnog broja zaraženih kovidom 19 pet pacijenata je u izuzetno teškom opštem stanju i oni se nalaze na raspiratorima”, kazao je  Stanojević.

Dodao je da je tokom jučerasnjeg dana primljeno 28 pacijenata, od toga je 11 kovid pozitivno.

“Nažalost, tokom jučerasnjeg dana u Kliničkom centru Niš je preminulo troje pacijenata”, kazao je Stanijević.

Što se tice Zdravstvenog centra Vranje u dve kovid bolnice ukupno je hospitalizovano 95 pacijenata, od čega je 54 sa potvrdjenim virusom korona. Medju hospitalizovanim pacijentima nemazaražene dece. U Vranju je preminuo jedan pacijent.

U kovid bolnici u Leskovcu hospitalizovano je  ukupno 69 lica od toga 49 sa prisustvom virusa. Zdravstveni centar Surdulica, to je nova kovid bolnica, ima 35 trenutno hospitalizovanih pacijenata od toga 28 je sa prisustvom virusa korona.

“Što se tiče epidemiološke slike zdravstvenih radnika, medju zaposlenima trenutno je kovid pozitivno 12 lekara, 8 sestara i tehničara. Ukupno 20 zdravstvenih radnika. Izlečeno je do sada 49 lekara, 59 medicinskih sestara i tehničara, dva pomoćna radnika, ukupno 127 zaposlenih”, saopštio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, a informcija je zvanično stigla od epidemiologa,  sudeći po broju novozaraženih ovo je drgi pik prvog talasa i tako se situacija i tretira.

“Radi se o povećanju broja pacijenata pozitivnih na virus kovid 19 i to je jasno. Povećanje obolelih se beleži i kod nas i na teritoriji cele Srbije. Definitivno smo u drugom piku prvog talasa čiji prekid nismo ni imali”, kategoričan je Stanojević. “Klinički centar za sada ima dovoljno ljudstva i lekara i medicinskih sestara. Primili smo mlade lekare, njih 121 i 89 medicinskih sestara. Ako potreba nalaže imamo uslove da angažujemo i drugo osoblje iz Kliničkog centra. Za sada potrebe u kovid bolnicama pokrivamo sopstevnim kadrom”, kazao je Stanojević.

Profesor dr Miodrag Vrbić, direktor Klinike za infektivne bolesti je najavio novi protokol u lečenju kovid pacijenata.

“Vezano za napore cele struke i relevantnih faktora koji se bave ovom problematikom to su novi protokoli u tretmanu. Stalno se radi, stalno se traži, stalno se pokušava i čine napori da pomognemo obolelima.  Radi se o lekovima koji su ispitivani za neka druga virusna obolenja, ali sada u kontekstu kovida 19 su ispitivani i pokazali su se njihovi efekti. Hlorofin korsitimo u odredjenim situacijama prema postojećim kontraindikacijama za njegovu primenu”, kazao je Vrbić.

Novinari ni na drugoj konferenciji za novinare nisu mogli da dobiju podatak o broju umrlih osoba, ali ni podatak o tome koliko je osoba preminulo od drugih zaraznih bolesti od 25. marta do 1. maja.

“Sto se tiče podataka o broju umrlih pacijenata mogu da dam podatke od poslednjeg pika, drugog pika prvog talasa. Ostalo, a odnosi se na prethodni period tretmana i kompletnog slanja informacija o broju tretiranih, zaraženih i nažalost umrlih prosledjeno je Kriznom štabu i kovid bazi podataka. Sve te podatke možemo da damo ž u narednom period”, kazao je Stanojević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. А јел можемо да добијамо податке колико је сваког дана у Нишу новозаражених.
    Ово што кажу колико је у Клиничком хоспитализовано, не значи пуно Нишлијама, јер ту има више од пола људи из Пирота, Лесковца, Врања, Сурдулице, Прокупља, Алексинца….
    Јел можемо да знамо, ако није државна тајна, колико сваког дана има новозаражених Нишлија, људи са местом пребивалишта у Нишу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button