Virus KoronaZdravlje

Klinički centar Niš dobio šest kiseoničkih protokomera od UNICEF-a

UNICEF je isporučio šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar Kliničkom Centru u Nišu i tri kiseonička protokomera COVID centru u okviru Opšte bolnice u Leskovcu. Kiseonički protokomeri su donirani kao podrška lečenju COVID bolesnika kojima je potrebna kiseonična terapija dok je pulsni oksimetar namenjen za brže i preciznije merenje koncentracije kiseonika u krvotoku.

 

UNICEF je nabavio protokomere zahvaljujući donaciji zaposlenih u IT kompaniji Nutanix, dok je kompanija Symphony omogućila nabavku pulsnog oksimetra.

„U ime Kliničkog centra Niš i Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju koja je bila najviše uključena u lečenje najtežih pacijenata, zahvaljujem na ovom jako plemenitom gestu i pomoći. Radi se o donaciji šest protokomera kiseonika zajedno sa ovlaživačem vazduha. Velikoj većini, gotovo 70 odsto pacijenata, od 2.200 koji su bili hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, bila je potrebna neka vrsta kiseonične terapije ili kiseonične potpore, a ovi aparati upravo služe kao početna terapija u dopremanju kiseonika iz centralnog dovoda. Ova donacija će dodatno ojačati naš kapacitet. Trenutno imamo još 96 pacijenata koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, a većina njih je još uvek zavisna od kiseonične terapije,“ izjavio je prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš.

 

U ime Klinike za dečije interne bolesti, načelnik intenzivne nege, dr Dejan Milojević, takođe se zahvalio UNICEF-u.

„Danas smo dobili pulsni oksimetar, aparat koji je u svakodnevnoj upotrebi, standard u lečenju pacijenata. Apart služi da se kontrolišu vitalni parametri na jedan neinvaznivni način. Naša saradnja sa UNICEF-om je kontinuirana, i mi im zahvaljujemo.“

 

UNICEF je do sada isporučio 56 od ukupno 61 protokomera nabavljenih za zdravstvene ustanove u Srbiji. Protokomeri su isporučeni KBC Zemun, KBC Zvezdara, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, KC Vojvodina, KBC Dragiša Mišović, KC Kragujevac, Infektivnoj Klinici i Klinici za pulmologiju KC Srbije, OB Novi Pazar, a danas i KBC u Nišu i COVID centru u Leskovcu. U narednim danima, KBC Dragiša Mišović u Beogradu će dobiti dodatnih pet protokomera. Prošle nedelje, UNICEF je isporučio i prva četiri od ukupno 50 respiratora nabavljenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com