Ekonomija

KLEMENS SAKS: “U kompaniji “Leoni Srbija” nije bilo štrajka

Generalni direktor kompanije “Leoni Srbija” Klemens Saks demantovao je danas izjave radnika da je u pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu bilo jednočasovne obustave rada zbog smanjenja zarada.

“U kompaniji “Leoni Srbija” nije bilo štrajka. U sredu, 10. jula, grupa naših zaposlenih zatražila je razgovor sa rukovodstvom Kompanije zbog nesporazuma koji je nastao u vezi sa obračunom zarada”, naveo je Saks u pisanom odgovoru agenciji Beta.

On je kazao da su se predstavnici Uprave sastali sa kolegama u proizvodnji kako bi razgovarali i objasnili sve detalje koji su ostali nejasni, a u vezi sa obračunom zarade.

“S obzirom da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj koji je imao 23 radna dana, i obračun zarada za jun je bio nešto niži u odnosu na maj”, istakao je Saks.

Prema njegovim rečima u svim fabrikama kompanije “Leoni Srbija” proizvodnja normalno funkciniše.

“Imajući u vidu izrazito česte fluktuacije porudžbina koje dobijamo od naših kupaca kao i specifičnost samog procesa proizvodnje u auto industriji, naša kompanija je uvela preraspodelu što znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zaradjeni dani i ako se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele, bivaju isplaćene kao prekovremeni rad”, naveo je Saks.

Svaka od pomenutih mera, dodao je Saks, u skladu je sa Zakonom o radu Republike Srbije.

“Kao sledeći korak, razgovaraćemo zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata “Nezavisnost” i “Sloga” koji deluju u okviru naše kompanije kako bismo na najbolji način odgovorili na sve ono što se tiče i važno je našim zaposlenima. Zajedno sa predstavnicima sindikata radićemo na tome da ponovo razmotrimo sistem zarada i sve benefite kako bismo došli do najboljeg rešenja za sve, naše zaposlene i našu kompaniju”, istakao je Saks.

Radnici kompanije “Leoni” u pogonima u Malošištu, Nišu i Prokuplju kazali su danas agenciji Beta da su spontano obustavili rad na jedan sat zbog smanjenja zarada i neisplaćivanja prekovremenog rada.

Oni su istakli da se ne radi se o organizovanom štrajku već da nisu želeli da počnu da rade dok od šefova i direktora pogona ne dobiju objašnje zbog čega su im zarade za jun smanjene za 5.000 do 10.000 dinara.
“Plate su do sada bile oko 39.000 dinara, a sada su nam isplatili između 31.000 i 35.000 dinara”, istakao je jedan od radnika kompanije “Leoni”.

Zaposleni rekli da su nezadovoljni i preračunavanjem prekovremenog rada u slobodne dane koje ne mogu da iskoriste kada su im porebni, kao i time što ih kompanija po svom nahodjenju premešta sa jednog radnog mesta na drugo.

U poginima kompanije “Leoni” u Nišu, Prokuplju i Malošištu kraj Doljevca zaposleno je oko 9.000 ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com