Sport

KK „Marinos“ – klub koji nosi ime velikog prijatelja srpskog naroda

Pre dve godine grupa građana osnovala je košarkaški klub čiji su članovi oficiri, podoficiri i vojnici Kopnene vojske u Garnizonu Niš. Klub je nazvan „Marinos“, po imenu hrabrog grčkog mornaričkog oficira Marinosa Ricudisa, koji je 1999. godine odbio da gađa ciljeve u Srbiji.

O samom nastanku kluba, major Miloš Dimitrijević, govori da je nezaobilazni deo priče Spomen soba Komande Kopnene vojske.

 

Foto: KK Marinos

„Jedne večeri, bilo je kasno, imali smo pauzu, ekipa sastava general Simović, pukovnik Petronijević, potpukovnik Jovanović, kapetan Stevanović, kapetan Aritonović, kapetan Filipović i ja, razgovarali smo o sportu. Setio sam se kada sam sa profesorom fizičkog Simićem organizovao turnir u basketu povodom Dana Kopnene vojske, da smo tada pričali o tome kako bi bilo dobro da napravimo vojni košarkaški tim. Simić me pogledao i rekao: ‘šta pričaš, kakav tim – pravi košarkaški klub, nego kako!’.“, priča major Miloš Dimitrijević.

Ideju da klub nosi naziv po imenu kapetana Marinosa Ricudisa, velikog prijatelja srpskog naroda, dao je general Simović. Odlična fizička pripremljenost, disciplina i fer-plej su karakteristike po kojima se košarkaški klub „Marinos“ izdvojio od ostalih i postao prepoznatljiv.

Foto: KK Marinos

Košarkaški klub ,,Marinos“ od osnivanja beleži samo uspehe na takmičenjima. Napredovanje čak dva ranga takmičenja u prvoj godini postojanja, predstavlja neverovatan uspeh, zbog koga će košarkaški klub „Marinos“ ostati upisan u istoriji niške košarke, a pojedini igrači košarkaškog kluba ,,Marinos” pre formiranja ekipe profesionalno su nastupali u drugim klubovima.

A veliki uspeh seniorske selekcije izazvao je interesovanje niške dece, pa je od 1. oktobra 2018. godine, formirana škola košarke za decu uzrasta od 6 do 18 godina sa kojima rade licencirani košarkaški treneri, među kojima je i Marko Milović-Sofra, poznato ime iz košarkaškog sveta Niša.

Foto: KK Marinos

„Podatak da se preko 50 dece u toku prvog meseca upisalo u školu košarke, najbolje govori o interesovanju koje postoji za klub i rejtingu koji ima među građanima. Rad trenera u klubu bazira se prvenstveno na pedagoškom pristupu i pravilnom vaspitanju naše dece, koja će kroz kreativni koncept treninga i disciplinu izrastati u zdrave i pravilno usmerene ljude“, rekao je major Dimitrijević.

Foto: KK Marinos

Major Miloš Dimitrijević dodao je da se trenutno sprovodi i akcija „Besplatna škola košarke za decu uzrasta od 6 do 12 godina”, čiji je cilj da se prioritet da talentu i volji pojedinca. Ovim programom su obuhvaćeni svi oni koji nisu aktivni u klubovima, a imaju talenat i kvalitet, jer sport treba da bude dostupan svima.

Košarkaški klub ,,Marinos” iz Niša, obišli su i podržali ministar odbrane, proslavljene legende srpske i jugoslovenske košarke Aleksandar Saša Đorđević, selektor reprezentacije Srbije, Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Igor Rakočević, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije i naš Nišlija Stefan Jović, košarkaški reprezentativac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button