Virus Korona

Kiseonički protokomeri Klinici za anesteziju KC Niš

U okviru Nemačke razvojne saradnje, organizacija Help donirala je 14 kiseoničkih protokomera sa ovlaživačem vazduha za centralni razvod za potrebe Klinike za ansteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, kazala je Maša Bubanj, senior menadžer za ekonomski razvoj, Help koja je donaciju predala dr Radmilu Jankoviću, direktoru Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, KC NIŠ.

 

 

 “Klinički centar Niš je jedna od najvećih ustanova kovid bolnica koja je od 10. marta primila i hospitalizovala 4.600 pacijenata od toga 970 njih najtežih, a sada je teško i utvrditi tačan broj pacijenata koji su zahtevali kiseoničku potporu, odnosno čija je funkcija disanja do te mere bila ugrožena  da je zahtevana  kisonička terapija. Klinički centar je bio spreman tog trenutka, broj pacijenata je iziskivao veliki napor, a sredinom juna smo se susreli sa novim pikom i jačim udarom kao i većim brojem teških pacijenata koji su zahtevali kiseoničku terapiju. Za pružanje kiseoničke terapije potrebni su nam i protokomeri. Obratili smo se ptijateljima koji su nam već pomagali i zatražili pomoć i oni sun am izašli u susret”, kazao je dr Radmilo Janković i dodao: “Sa ovom donacijom mi možemo da pomognemo na još 14 pacijenata i oni će  biti potpuno bezbedni. Inače već sada imamo 200 protokomera i svi naši pacijneti su  bezbedni u tom smislu da nikome neće nedostajati oprema i kiseonik, ali od danas je taj broj povećan”, kazao je Janković.

Prema njegovim rečima kod većeg broja pacijenata koji se leče od virusa korona, kiseonički protokomeri su neophodni za dopremanje kiseonika iz centralnog dovoda i predstavljaju deo osnovne kiseoničke podrške.

“U skladu sa razvojem epidemiološke situacije izazvane virusom korona, naročito na jugu Srbije i gravitiranju pacijenata Kliničkom centru Niš, Help je, uz podršku nemačke vlade, nastavio da pomaže Klinici za anesteziju”, kazala je Maša Bubanj. “Ovo je naša druga donacija ovoj Klinici, a zajedno sa ovom do sada je u opremu koju smo donirali, nemačka Vlada, tačnije Ministranstvo inostranih poslova, uložila 23.000 evra. I tada smo poželeli da se oprema što manje koristi, ali je krenuo drugi talas i mi smo odlučili da pomognemo KC u Nišu”, istakla je Maša Bubanj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com