Kolumna

КIRIMDŽISКE MUКE – priča iz pečalbarskog života

 

Vinke
Jeve da vi se javim da sam stigal živo zdravo i na vreme i odma sam stupil na ciglanu po dogovor sas Milomira iz Svođe koji me prati ovdeka počim im se kolačar u jednu grupu utopil u Moravu kad je se tel razladi a ono se srinula zemlja i on propal u vodu i neje umejal da pliva pa ga voda odnela. Vinke ja neću se kupem u Moravu ja isto n-umejem da plivam a imam i stra od vodu jošte kako dete štom sam se naplašil kad mi se u Ropat teoše udave brat i sestra i otag begam od vodu od koje sam ti vrevil jošte nesi ni bila došla za mene. Nemoj se raspraljaš sas mater molim ti se Vinke da se ne sekiram kazal sam ti kvo ti rekne ti prog’lni napraji se da nesi čula vani se za rabotu i ona ce oćuti znaš ju kva je očpanita ali mi je ona mene mati i kvo ću sag ja sas nju kad ona zacepi njojno znaš da ne pomaga ništa. Decam ako te neće slušaju rekni tatko će im donese nekvo ubavo iz pečalbu i kad dojdem za Probraženje ću im dadem pare simit da si kupe i sladoled i svilene bolbole u fišeče. Vinke oću sve da mi pisuješ kvo ste urabotili i kvo je kako rodilo okopaste li carevicu i kva ni je gradina kvo će žito bude ovuj godinu će li ima slive za rakiju zamenjujete li se s kumovi sas krave kako smo se dogovorili. Sve da mi pisuješ Vinke sve oću da znam kako da sam doma i da ja sam upraljam sas kuću a da ja upraljam sve bi se sas tebe dogovaral i ne bi te moa mati smejala ni popreko pogleda kam li nekvo da ti rekne ja znam kva si ti žena i domaćica i ne smeje nikuj jedan reč od teb loš da rekne. Кad večerom spuštim glavu na jestak sve dokle ne zaspim ja si samo na kuću mislim i na decu i kako sam ja legal a ti nešto jošte spoređuješ po sobu a ja se mislim boške nema posrećan čovek na ovija svet kvu si ja ženu imam toj ga nikuj nema.
***
Gvozdene
Jošte ti nesi ni otišal a od tvou sam mater propištala stoput sam proklela onija dan u vašu kuću kad sam ulezla ne može se više trpi kvo mi ovaj žena raboti po cel dan odkako se dignemo pa dokle ne zalegamo ona bi se samo svadila ima me kroz dimnjak prokara dokle ti ne dojdeš otud. Ne znam kvo ću prajim od nju a sto rabote imam i sve si me mene čeka ona se neće uvane ni za metlu ni za matiku ni za tiganj se neće vane decam da zgotvi kad me mene pretisne rabota a sve sama. Sas kumovi dobro spoređujemo nemoj se od toj ništa sekiraš samo i oni gledu d-uznu kravu poporano i da ju vrnu napridvečer. Nece ni oni zamlaćuju slušajeći tvoju mater kvo bi im ona imala rekne ko da neki ima vreme za vrljanje kad se ona počne razvrevuje i lomoti od babine devetine. Žito će ni je ovuj godinu poboljo od lanjsko ega dade Gospod da ga požnjemo na vreme i da se mlogo ne postrvi dokle ga ne ovršemo berem za lebac ovuj zimu da se ne sekiramo. Carevicu sam okopala u golemu njivu i u Rosulju i u Pustu a jutre se kanim da započinjam kopanje u Rid pa ću u Grdanicu pa nadokrajke kad stignem u Goleš toj će bude toj. Sas gradinu ti se nema povalim, jošte neje kako trebe ni ponelo, ono ga sve nekva mana vanula petlidžani se skvrčili a paprike neće su kako lanjske što im se zaraduva kad dojde na Probraženje a one na grozdovi pa te milo da pogledaš. Deca me oće poslušaju a kad mi se starka ne bi umešuvala jošte pobolji bi bili al ne mogu reknem kad bi sve bilo kako oni što su mi pojala bi po cel dan ne bi stanjuvala sas pojanje. Čuvaj zdravje Gvozdene džabe će su ti i tej pare ako zdravje upropastiš pa posle za nikakav đavol nesi a ja ću ovdeka izleznem na kraj kako znam i umejem. Znam si ja sama sve kvo mi je mojo moranje. Milujem jestak i kopnejem.
***


Vinke
Pratil sam ti po Sovroniju Milenijinoga pare kolko sam ušparal za ovoj vreme odkako dojdo na ciglanu da mi grbina puca od rabotu i sves da mi se mrači od lošu ranu i kad slance upeče pa te u sam teme bije i u oči pa kupete praci ako neki dokaruje u tornik na pijac. Ovuj godinu će sam poboljo platen nego lanjsku pa će ima i carevica da se dokupi ako zatrebe i kupi platno košulje neka Milten sašije na decu i na tebe sukno da ti sašije na preborke i šamiju na mater da kupiš da ne rekne na nju ništa nesam pratil i da voj rekneš da će se sas mene razgovara kad dojdem neće ju promine ako je ona navikla da voj ćutim. Takoj da voj rekneš. Će imaš pare i korito edno da kupiš neka bude pogolemško da se i ja mogu okupem u njeg da ne idem u šupu da se mijem nego kako čovek da se okupem u sobu i ja. Decam kupi po edno čibuče rekni tatko im toj pratil. Cuni ji namesto mene a cunul bi te ja i tebe al toj čuvam kad dojdem.
***
Gvozdene
Кorito sam kupila u torak na pijac. Pogađa se pa mi ostadoše pare i za jedno bakrače. Pogolemško sam uzela i sve sam namirila kako si mi rekal d-urabotim a tvoja mati najde manu na šamiju pa će ide da ju vrta i d-uzne nekvu pembelijestu kvu je kumašinka kupila onomad u Bonjince kad je išla pri sestru da voj pomaga oko gradinu i carevicu zagrtanje. Ja voj vikam majke ovdeka nemaše takve pembelijeste al ti znaš kva ti je mati pa boljo bi bilo da sam voj ododma dala pare mestom što sam voj šamiju najubavu na cel pijac izbrala. Praci nesam kupila. Ido, ido po pijac i n-umeja d-izberem i dokle se ja reši ono poubava probrana pa ću moram sledećanj torak kva su takva su ne mi mene za majanje svaki čas kad me mene tolka rabota čeka i po kuću i po njivu. Pismo će deca predadu na Кlisu poštara a ja eve trčim seno da zberem u Goleš. Mrači se nešto vreme pa straujem mož će kiša.

***

Vinke
Ja sam ti tebe pare pratil da nakupuješ kvo sam ti napisal a ne da mi se ti mene maješ na svaki pijac da mi se mene ovdeka ljudi smeju kako ja pare praćam žene da se ona korzira tornikom na Drajčinu Baru dokle mi mene ovdeka grbina puca od kolica uzbrdo teranje puna sas kal pa se večerom ne mogu isprajim kad zalegamo. Ruke mi se nadule od žuljovi pa ji sve na grudi držim dokle jaskaju a ja se setim kako su me danjom zadirali pa se ne mogu uspim sve dokle ne počne svanjuje kad se mora dizam a ono mi se spi spi pa mi dozleje pa bi te činimiske na lom naprajil samo kad bi mi pred oči iskočila. Ima se danaske okupem u Moravu ega mi na ruke polakšo bude pa ako ce i udavim.
***
Gvozdene
Toj li ti onija Bora Goljan napuni glavu sas tija glupos vido ja kad tvoa mati otide kude njegovu Zorku nikad zora da voj ne samne kad je tolko pogana one li će me dve rezile kude tebe a ti će im pa veruješ. Кolko sam se nanervirala eve sve mi se ruke tresu ako na drugi veruješ ti im veruj ja se ne mogu borim i sas rabotu ovolku i sas tvou mater i sa njojan pogan jezik a sag i sas zli jezici nikad dobro da ne vide i da ne zapoju dabogdade. Ja si vodim čes i poštenje da te tebe ne obrukam a ti gledaj kvo ćeš. Neće su asli pare.
***
Vinke
Ništa ja neznam jošte dokle ne dojdem i dokle ne čuem da li te po selo iznose kva si domaćica bila dokle ti je muž u pečalbu. Od tvoj čes ti si vodi red a ja te tebe odovud ne mogu ni sapinjam niti da te vrzujem niti pa toj tel. Vodiš li si red kako domaćica što ju je muž ostajil kuću da mu čuva i da ga ne obruka će bude sve i će ima za sve. Vinke od mene ti je tolko ja sam dom ostajil ženu radnu i poštenu domaćicu i takvu ju oću zateknem kad se vrnem.
A čujem li od drugi beri si kožu na šiljak men mi ruke od rabotu otvrdnule žuljevi se skoravili pa se izrapavile za miluvanje ionak nesu ič.

https://negoslava.wordpress.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com