Društvo

Kinezi još „žanju“ kupus iz žardinjera

Kinezi koji rade u robnoj kući na Trgu kralja Milana ne odustaju od uzgoja kineskog kupusa u žardnjerama koje se nalaze u drvorištu iza radnje. Počeli su sa pet, a sada u osam žardinjera uzgajaju povrće od kojeg spremaju, kako kažu, uglavnom čorbe.

Žardinjere izgledaju lepše nego ikada do sada. Umesto omota od čokoladica, kore od banana ili praznih kutija od cigareta i gomile pikavaca u njima se zeleni lišće kineskog kupusa. Treći im je zasad od sredine godine kada su počeli na ovaj način da uzgajaju svoje omiljeno povrće na pomalo neobičan način.

„List koji poraste dovoljno veliki koristimo za jelo, a pravimo najčeće čorbe od njega, može i na drugi način da se spremi, ko kako voli“, kažu uzgajivači kupusa u žardinjerama sa dalekog istoka.

Foto: V. P.

Nisu imali baš dovoljno vremena da objašnjavuju ceo respet, ali to sada nije ni važno. Mnogo je bitnije da su uspeli da oplemene izgled osam žardnjira. A još čudije deluje to što niko ne dira njihov zasad.

„Nema nikakvih problema, niko ne lomi, niko ne čupa. Sve je na svom mestu“, kažu vlasnici zasada.

Ovim svojim gestom pokazali su nam nekoliko stvari. Prvo, kako se poštuje svaki pedalj zemlje pa neka je ona i u betonskoj žardinjeri, a potom i da u sasksiji može da se uzgaja povrće koje se koristi za jelo. Da se zemlja mora poštovati glavna je njihova poruka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com