Ekonomija

Kineska kompanija kupila zemljište u Nišu i počinje sa izgradnjom fabrike. Posao za 1.000 ljudi

Kineska kompanija Šinju kupila je 6,6 hektara građevinskog zemljišta od privatnog vlasnika u industrijskoj zoni Zapad, u blizini fabrike “Leoni”, potvrđuju Niškim Vestima iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte i dodaju da je to početak izgradnje fabrike automobilske rasvete.

Kineski investitori planirali su da kupe do 13,5 hektara, za investiciju u vrednosti od 50 miliona evra.

“Kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD je vodeća kompanija za dizajn i proizvodnju LED rasvete u automobilskoj industriji. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 50.000.000 evra, a kompanija planira zapošljavanje 1000 radnika na neodređeno vreme. Početak izgradnje fabrike planiran je za kraj prvog kvartala 2020. Gradiće se u fazama”, kaću u KLERP-u.

Šinju je izgradnju fabrike planirao za prvi kvartal ove godine, a iz KLERP-a poručuju da će, nakon puštanja fabrike u pogon, posao dobiti oko 1.000 ljudi.

Kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD iz Kine se Vladi Republike Srbije marta 2019. godine obratila Pismom o namerama za realizaciju projekta u Nišu tj. otvaranje proizvodnog pogona za proizvodnju automobilske rasvete. Investitor je u Pismu o namerama naveo da mu je za realizaciju projekta neophodno 13,5 ha neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni ZAPAD u Nišu.

Vlada Republike Srbije, Grad Niš i kompanija Xingyu Automotive Systems Co LTD potpisali su Memorandum o razumevanju 07.05.2019. godine. Ovim memorandumom bliže su definisane potrebe i obaveze strana potpisnica.

Svi investicioni projekti ovog tipa realizuju se u skladu sa Zakonom o ulaganjima, u tesnoj saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, a od strane jedinice za lokalni ekonomski razvoj I podršku ulaganjima na lokalnom nivou, u slučaju Grada Niša, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj I projekte.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Још једна робовласничка фирма…што се не зезнуше,па да су овде изградили ону фабрику за авиоиндустрију,него њу горе,а ове за минималце јужно…

  2. Pa ti druze sedi onda kuci u 4 zida i nadalje kukaj ,pusti nas koji zelimo da radimo i ne kukamo na sve i svasta da zaradimo i izdrzavamo porodice

    1. I sada mozes da radis , ali neces. Znas koliko fale zavarivaca, vozaca, vodoinstalatera, dobrih inzinjera, zanatlija itd.

      1. Bravo Milane. Ovaj sto sebe zove radnik i zeli da radi nadam se da shvata da ce i za to mesto kod kineza morati da da potpis na glasackom listicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com