Zdravlje

KC Niš: Najnovijom “FESS” metodom do što bržeg oporavka ORL pacijenata

Klinika za bolesti uva, grla i nosa KC Niš dobila je najsavremeniji aparat uz pomoć kojeg će, ubuduće, niški specijalisti otorinolaringologije moći da obavljaju komplikovane hirurške zahvate na sinusima, koristeći minimalno invazivnu tehniku.

Zahvaljujući video nadzoru, koji se koristi prilikom operacije i koji umnogome olakšava postupak, trauma tkiva je izuzetno mala, pacijent gotovo da nema bolova nakon intervencije, a vreme oporavka je drastično kraće u odnosu na klasičnu metodu, objašnjavaju stručnjaci iz ove oblasti.

Reč je o funkcionalnoj endoskopskoj hirurgiji sinusa. Prve ovakve operacije lekari ORL Klinike KC Niš obavili su zajedno sa gostujućim eminentnim stručnjakom iz Slovenije, a u cilju zvaničnog početka saradnje koju će niški Klinički centar imati sa Univerzitetskim Kliničkim centrom iz Ljubljane.

“Reč je o minimalno invazivnoj hirurškoj tehnici, koja se primenjuje radi ponovnog uspostavljanja normalne fiziologije, odnosno ventilacije i drenaže paranazalnih sinusa. FESS se karakteriše malom traumom tkiva, videonadzorom, mogućnošću većeg ili potpunog odstranjenja patološkog procesa iz nosa i sinusa, što je njena osnovna prednost nad klasičnom hirurgijom”, kaže prof. dr Dušan Milisavljević, direktor Klinike za bolesti uva, grla i nosa KC Niš.

On je dodao da osim što je lečenje pacijenta sa tom zdravstvenom patologijom kraće i jeftinije, najvažnije jeste to da pacijent ima neuporedivo manje bolova, brži je oporavak i kraće se zadržava u bolnici.

“Meni je zaista čast, što smo u ovakvom delikatnom trenutku za svet i region, a zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, zajedno sa gostujućim kolegom, prof. dr Juretom Urbančićem, načelnikom rinohirurgije ORL klinike UKC Ljubljana i mojim velikim prijateljem, ovih dana uspešno obavili četiri ovakve operacije. To je samo početak naše, nadam se dalje uspešne saradnje, odnosno saradnje naše dve zdravstvene ustanove”, rekao je Milisavljević.

Foto: KC Niš

I gostujući ekspert iz Slovenije, nije skrivao zadovoljstvo, kako zbog uslova u kojima je radio i stručnosti srpskih kolega, tako i zbog činjenice da njegovi prijatelji iz Srbije, kako kaže, stalno prate savremene svetske zdravstvene trendove, što će u razmeni iskustava umnogome pomoći u lečenju pacijenata.

“Zaista sam srećan i čast mi je što sam sa profesorom Milisavljevićem proveo nekoliko kvalitetnih dana tokom kojih smo razmenili znanja i iskustva, pomogli pacijentima koristeći novu metodu, ali i dogovorili našu dalju saradnju koja će nam itekako značiti. Mislim da je ovo zaista jedan lep početak i iskreno želim da se zahvalim na toploj dobrodošlici svojim domaćinima u Srbiji”, rekao je prof. dr Jure Urbančić, sa ORL klinike UKC Ljubljana.

Prema rečima stručnjaka ORL hirurgije, indikacije za funkcionalnu endoskopsku hirurgiju sinusa su raznolike. Počev od raznih polipoza, rekurentnog i hroničnog rinosinusitisa i rinogene glavobolje, do disfunkcije Eustahijeve trube, cerebrospinalne fistule, pa čak i kod nekih slučajeva hrkanja kod pacijenata. Ova metoda, kako ističu, svakako biti od izuzetnog značaja za još bolji kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima niškog Kliničkog centra.

Vrednost novog aparata je oko 160 hiljada evra, a Klinički centar Niš dobio ga je zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja i resornog ministra dr Zlatibora Lončara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com