Društvo

Katolički vernici danas slave Uskrs

Uskrs u delu hrišćanskog sveta – proslava pobede života nad smrću

Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, danas proslavljaju katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih.

Najčešći simbol Uskrsa je ofarbano jaje
Najčešći simbol Uskrsa je ofarbano jaje
Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se „čuvarkuća“.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je Uskrs i u Poslanici ocenio da je i ova godina obeležena pandemijom i da čovečanstvo ne može biti rukovođeno samo egzaktnim naukama, željom za profitom, željom za uživanjem, karijerizmom ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama, već da može napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega Svetog Duha.

Za pravoslavce Vaskršnji praznici počinju u petak, 30. aprila, a neradan je i ponedeljak, 3. maj 2021. Ponedeljak je neradan i zbog državnog Praznika rada (subota, 1. maj, i ponedeljak, 3. maj, zvanično su neradni dani).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button