Društvo

Kategorisano 19 niških manifestacija. “Susreti prijateljstva” u drugoj kategoriji

Sertifikat manifestacije druge kategorije dodeljen je manifestaciji „Susreti prijateljstva – Radost Evrope“, dok su „Dani kulture i tradicije dijaspore – Rodu u pohode“ klasifikovani u treću kategoriju manifestacija. Obe se održavaju u Nišu, a organizuje ih Centar tradicionalne kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Niša.

Sertifikate za period od 2020-2023. godine, dodelilo je stručni tim Udruženja organizatora manifestacija „Turizam i Manifestacije Srbije“  – TIM.

Na teritoriji Niša i okoline, od nekoliko desetina prijavljenih, ukupno je kategorizovano 19 manifestacija.

„Drago mi je da smo se našli u društvu zaista vrednih 19. Dokument je potvrda kvaliteta, značaja i važnosti održavanja manifestacija. Iskreno, bio sam iznenađen da su „Susreti prijateljstva“ ovako visoko klasifikovani i da su u istoj kategoriji sa „Filmskim susretima“. Manifestacija promoviše dečije stvaralaštvo i povezuje vršnjake iz celog sveta. Saglasnost za njenu kategorizaciju dali su i organizatori „Radost Evrope“ koji su nam pre 13 godina dozvolili da Evropu dovedemo i u Niš. Održali smo je i ove godine u nemogućim epidemiološkim uslovima, doduše u potpuno drugačijoj formi, ali kontinuitet nije prekinut“, kaže Miljko Petrović rukovodilac Centra „Vuk Karadžić“.

Foto: Centar Vuk Stefanović Karadžić

Značaj očuvanja kulture srpskog naroda koji živi van Srbije najbolje je prezentovan na prvim Danima kulture i tradicije dijaspore – „Rodu u pohode“ koji su održani početkom godine.

„Ta priča je krenuta kao pilot projekat koji je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Na naš poziv odazvao se veliki broj učesnika koji su došli iz Republike Srpske, Severne Makedonije, Crne Gore, Austrije, Mađarske. Priključila su nam se i srpska kulturna društva iz SAD i Kanade kojima nije bilo jednostavno da dođu, ali su video linkom prezentovali svoj rad. Svi oni su pokazali da je danas više nego ikada potrebno raditi na očuvanju svega što je simbol naše kulture i naših korena, jer biljka kojoj posečete koren ona više ne može da raste“, ističe Petrović.

Foto: Centar Vuk Stefanović Karadžić

Naglašava da su u toku pripreme Dana dijaspore za narednu godinu, čija je forma održavanja umnogome ograničena epidemiološkim prilikama.

Manifestacije prve, druge i treće kategorije u Nišu i okolini

Sasvim očekivano u prvoj kategoriji manifestacija klasifikovan je „Nišvil džez festival“ koga je britanski Gardijan uvrstio je među 10 najboljih džez festivala u Evropi. Osim ovog u prvoj kategoriji je i Naissus wine&fine fair – Internacionalni sajam vina i gastronomije, koji organizuje Vinarija Barrique.

U drugu kategoriju klasifikovani su „Filmski susreti“ – Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma-Niškog kulturnog centra, dve manifestacije Studentskog kulturnog centra – Pozorišni festival „Urban fest“ i Međunarodni studentski festival folklora, zatim „Belmužijada“ Kulturnog centra Svrljig, „Etno susreti u Niškoj Banji“ – Udruženje žena „Kruna“ iz Niške Banje, „Muzički edikt“ – Međunarodni festival horske duhovne muzike“ koji organizuju Eparhija niška i CPD „Branko“ iz Niša i „Dani bureka“ u organizaciji Unije pekara Niš.

U trećoj kategoriji je nekoliko manifestacija koje organizuje Niški kulturni centar – Niški Sajam knjiga, Nisomnia, Internacionalne muzičke svečanosti, Niške muzičke svečanosti – NIMUS, zatim „Doček Pravoslavne nove godine“ i „Medijanino Božićno srce“– GO Medijana Niš, Međunarodni dečiji FEST Niš, Udruženja mladi kreativci Rastemo i Dani turizma u Nišu – Turističke organizacije Niš.

Foto: Centar Vuk Stefanović Karadžić

Neki od parametara za klasifikaciju jesu najpre cilj manifestacije, zatim kontinuitet trajanja, broj učesnika i posetilaca, kako domaćih tako i stranih. Takođe, vrednovala se i iskorišćenost manifestacija u cilju promocije kulturno-istorijskog nasleđa i prirodnih turističkih resursa Niša i okoline, njihova ekonomska isplativost, atraktivnost i medijska vidljivost, smeštaj i bezbednost učesnika i još nekoliko drugih važnih stavki.

Sve kategorisane manifestacije naći će se u kalendaru manifestacija turističkih organizacija, u štampanoj i elektronskoj formi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com