Sport

Karijera niškog MMA borca u vrtoglavom usponu

Iako se do sredine 2016. godine uglavnom borio na amaterskim mečevima, niški MMA borac Aleksandar Stojičić je odličnim nastupima i efektnim u profesionalnim vodama u drugoj polovini godine zakucao na vrata evropske borilačke scene, pa ako sa takvim izdanjima nastavi i u tekućoj godini, nije nemoguće da postane deo američkog MMA sveta, koji je vrhunac u karijeri i san svakog borca.

Prvi profesionalni meč Stojičić je imao 2013. i završio pobedom, ali je nakon toga uvideo da mora da unapredi fizičke performanse, pa se vraća u amaterske vode, sve do leta 2016. godine kada ponovo postaje profesionalac..

“Prvi korak nakon duže i ozbiljnije pauze bio je nastup na Wrapling Prvenstvu Srbije, koje je miks brazilske džijudžice i rvanja, gde sam u jakoj konkurenciji nakon tri uzastopna trijumfa poražen u finalu. Zatim sam u Vranju zakazao profesionalni MMA meč sa borcem iz Prijedora, gde sam hteo da vidim da li imam osećaj kojeg nije bilo 2013. godine”, kazao je.

Stojičić je meč rešio u prvoj rundi za svega 60 sekundi, a nakon toga dobio ponudu nemačke organizacije “Kobra’s team” iz nemačkog Karlsruea da profesionalne borbe vodi kao član njihovog tima. U decembru je u nemačkom Ofenbahu na MMA događaju dobio priliku da se bori sa čečenskim borcem, a jedini je srpski takmičar koji je izašao kao pobednik na tom dešavanju.

“Moja taktika je bila da produžim meč što je više moguće, jer zbog manjka vremena u pripremi, moja eksplozivnost nije bila na visokom nivou. Protivnik je imao zavidnu udaračku i rvačku tehniku, ali kako je meč odmicao njegove ruke su bile sve teže, tako da je nakon prvog jačeg klinča posustao i savladao sam ga udarcima u parteru”, priseća se trijumfalnog završetka 2016. godine Stojičić

U 2017. godini pred Nišlijom je mnogo izazova.

“Ako me zdravlje bude poslužilo, imaću mnogo profesionalnih i jakih mečeva, a kao krajnji cilj označio sam proboj na američko MMA tlo, jer je sav vrhunski kvalitet u ovom sportu staicioniran “preko bare”, što je ujedno i san svakog borca”, poručuje.

Lozinka za odlazak u Sjedinjene Države je izuzetno složena i kompleksna.

“Totalno drugi svet, i što se tiče treninga, načina života i ishrane, jednom rečju pravi šou biznis. Mnoge kocke moraju da se spoje. Potrebno je da imaš dobrog menadžera, koji će zakazivati mečeve u kojima će borac graditi svoj profil i postepeno sazrevati, a ne da u njima izgori. Potreban je kvalitetan i predan rad, obilaženje različitih trening kampova i što je najbitnije – biti što je moguće više van zone komfora “,kazao je Aleksandar.

Kontinuitet rada je ključ uspeha, tako da Stojičić naglašava da borac svakodnevno mora da bude maksimalno fokusiran na trening i spreman da u sali provede i do 7,8 sati dnevno, čak i nekoliko meseci.

Njegova kategorija je do 77 kilograma, a na profesionalnom meču borac može na dan borbe da oscilira i do 10 kilograma različitim metodama i to je toliko dovedeno do savršenstva, da može kilažu da vrati dan posle meča, naglašava niški borac.

“Primera radi pred meč borci jako dehidriraju, kako bi došli do željene kilaže, a kasnije procesom hidratacije se to ekspresno vrati. U trenutku meča to takmičaru daje ogromnu prednost, jer upravo ti detalji u borbama gde nijanse odlučuju pobednika, može da bude presudan faktor”, objasnio je on.

On će za neki dan krenuti put Štutgarta, gde će se pod budnim okom najpriznatijih evropskih stručnjaka pripremati za svoj prvi meč u ovoj godini, koji je na programu početkom februara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com