Zdravlje

Kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrti. Institut Niška Banja obeležio Svetski dan srca

U okviru obeležavanja Svetskog dana srca, Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ organizovao je Dan otvorenih vrata, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa fizičkim aktivnostima, i načinima očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova.

Obeležavanja ovakvih dana i stalno potenciranje značaja očuvanja životnih navika je nešto što će pomoći u smanjenju obolelih od srca i krvnih sudova. Upravo to je cilj i Instituta „Niška Banja“ koji je tim povodom organizovao Dan otvorenih vrata za građane, gde su imali priliku da isprobaju bicikl ergometar i tai-či vežbe, i da se informišu o načinima očuvanja zdravlja.

„Jako je bitno da skrenemo pažnju i naglasimo koliko je važno jačati svest o zdravom srcu i krvnim sudovima. Institut za lečenje i rehabilitaciju to svakodnevno radi, jer je to naš primarni zadatak. Ovo je sada još jedna prilika da se na svetskom nivou skrene pažnja koliko je važan zdrav način života i očuvanje srca. Pre svega važno je posvetiti se svom zdravlju, srcu i prirodi i izbegavati stres. Sve je to vezano za zdrav način ishrane, korekciju loših životnih navika, prestanak pušenje. Skrećemo pažnju na to, jer je to lako da se modifikuje. Važna je i dobra kontrola krvnog pritiska, šećera u krvi i naravno fizička aktivnost“, navela je prof. dr Marina Deljanin Ilić, i dodala da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje i slušanje muzike, jer muzika oslobađa pozitivne hormone i ujedno dobro deluje.

Bolesti srca i krvnih sudova su i dalje vodeći uzrok mortaliteta kako u našoj zemlji tako i u svetu. Svake godine u svetu 18,6 miliona ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80% prevremenih smrti od srčanog i moždanog udara može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (stres, pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

„Svake godine pričamo istu priču. To je prosto i ujedno složeno. Dakle, potrebno je da svakom pacijentu regulišemo povišen krvni pritisak, treba da se potrudimo da te faktore rizika svedemo u granice normale, nivo masnoće u granice normale, kao i telesnu težinu. Sve ono na šta možemo da utičemo. Ko ima dijabetes mora da reguliše šećer. Ono šta ne treba zaboraviti je redovno uzimanje medikamentne terapije, ali uz doziran fizički trening. To je suština i osnova svega ako želimo da imamo jedan zdrav život“, poručio je Bojan Ilić, pomoćnik direktora Instituta.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Psihološki stres može da udvostruči rizik kod srčanog udara. Fizička aktivnost, druženje sa dragim osobama i dovoljno kvalitetnog sna, pomažu u smanjenju nivoa stresa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com