Kultura

„Karavan Kovačičke naive“ stigao u Niš

Izložba koja obuhvata 50 radova slikara naivne umetnosti Slovaka iz Vojvodine, pod nazivom “Karavan kovačičke naive” stigla je u Niš, a posetioci će moći da je pogledaju do 16. aprila.

Slovačka naiva je ustvari naivna umetnost vojvođanskih Slovaka sa dugom tradicijom. Kako objašnjava Vladimir Valencik, direktor Slovačkog izdavačkog centra, razlikuje se pre svega svojom temom. Radi se o ruskom tragu umetnosti koja crpi iz narodnih tradicija Slovaka sa svih prostora i uglavnom se tematski smešta na selo, polje, nošnju Slovaka itd.

„Slovačka naiva tokom višedecenijskog postojanja malo varira, sadašnji slikari naivci su obrarozvaniji od onih nekadašnjih i umeju da slikaju za razliku od autentičnog rada tih prvih slikara koji su ovu tradiciju u Kovačici i počeli“, kaže Valencik.

Izložba obuhvata više od 50 radova slikara naivne umetnosti i prvi put je, na jednom mestu, okupila sve članove Galerije naivnog slikarstva iz Kovačice, koja je na svetskoj kulturnoj mapi poznata kao centar naive. Otvaranju izložbe prisustvovali su gradnoačelnik Niša Darko Bulatović i članica Gradskg veća Jelena Mitrovski, kao i predsednik opštine Kovačica Milan Garašević, na čiju inicijativu je Karavan i osmišljen.

Sa lepotama naivne umetnosti pre Nišlija, upoznali su se i Beograđani i Novosađani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com