Virus KoronaZdravlje

Kapaciteti KC Niš se polako popunjavaju, ali je ova zdravstvena ustanova spremna za prijem novih pacijenata

КC Niš kao najveća zdravstvena ustanova tercijarnog tipa u regionu, a sada i kao jedan od regionalnih „Covid-19 centara” za naše stanovništvo u ovom delu zemlje, u potpunosti je spreman za prihvat svih pacijenata. Tačno je da je priliv pacijenata iz ovog dela zemlje intenzivniji poslednjih dana, ali smo mi potpuno organizovani i kao po unapred utvrđenom planu, širićemo kapacitete ukoliko to bude bilo potrebno, rekao je Niškim Vestima direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Direktor zdravstvene ustanove u Nišu objašnjava da u ovom gradu ima dovoljan broj testova na koronavirus. U prilog tome idu i podaci o broju uzetih uzoraka, broju rezultata koji sukcesivno pristižu iz referentnih ustanova.

“Кada je reč o tome ko će biti testiran i koji su kriterijumi, to je isključivo posao epidemiološke službe, odnosno propisanih zakonskih algoritama od strane nadležnih epidemioloških ustanova i SZO, na osnovu kojih, zajedno sa epidemiološkom anketom, koju rade sa pacijentima, oni odlučuju ko ispunjava uslove za testiranje, iako je već danima, obuhvat i broj testiranih pacijenata sve veći, jer je i priliv pacijenata ka našoj ustanovi, takođe veći i brojniji”, istakao je Radovanović.

Foto: Klinički centar Niš

Svi pacijenti koji su suspektni na korona virus, smešteni su odvojeno od pacijenata sa dokazanim virusom, a kako bi se izbeglo eventualno širenje zaraze. Celokupnu ličnu zaštitnu opremu drugog i trećeg nivoa zaštite poseduju svi zdravstveni radnici, u zavisnosti od punktova na kojima rade, a kako bi pre svega bili zaštićeni i ostali zdravi na svojim radnim zadacima.

“Još jedna mera zaštite je upravo i ta, da se i pacijentima obezbede maske i neka vrsta zaštite, zbog njih samih ali i drugih pacijenata, što to svakako i činimo, jer su država, resorno Ministarstvo i Direkcija RFZO, obezbedili sasvim dovoljne količine. Međutim, napominjemo, da je često, zbog zdravstvenog stanja, situacije, napetosti i simptoma koje imaju bolesnici koji se bore sa respiratornim tegobama, njima samima, teško da nose zaštitne maske”, rekao je Radovanović Niškim Vestima.

Foto: Facebook strana Prof. dr Zorana Radovanovića

Odgovarajući na pitanja naših čitaoca, koji kažu da rendgen aparat na Klinici za pumologiju nije u funkciji, Radovanović kaže da je to potpuna dezinformacija.

“Pregledi pacijenata nesmetano se obavljaju već nedeljama unazad, kao verovatno i u ovom trenutku dok razgovaramo. S tim u vezi, podsećam Vas, da je Кlinički centar Niš ustanova ka kojoj gravitira preko 2,5 miliona stanovnika, te da sama ustanova, poseduje preko trideset, kako stacionarnih, tako i moblnih rendgen aparata, tako da sama ta činjenica, ide u prilog našem prethodnom odgovoru, jer je apsolutna neistina, da bi iko iz Uprave КC Niš i lekara koji leče zaražene ili suspektne pacijente na virus, dozvolio da jedno od osnovnih sredstava za rad, u ovoj situaciji, ne bude u funkciji”, kategoričan je prof. dr Zoran Radovanović.

Što se tiče higijene, pomoćno osoblje se svakodnevno trudi da prostorije u kojima borave pacijenti budu čiste i pre svega dezinfikovane, jer se nekoliko puta dnevno, u svim objektima КC Niš radi potpuna dezinfekcija, kao što, sa druge strane, svo medicinsko osoblje izgara u borbi za živote pacijenata. Kada su toaleti u pitanju, higejiničari su u obavezi da dezinfikuju i čiste nekoliko puta u toku smene, što i čine, kažu u Kliničkom centru, ali napominju da jednostavno, čak i kada nije vanredno stanje u zemlji, osoblje niškog Кlinikog centra, ne može ni na koji način da utiče na nečiju ličnu kulturu i način ponašanja koji se uči kod kuće.

Foto: Klinički centar Niš

“Žalosno je što pojedinci, uprkos svemu i dalje imaju za cilj, da omalovaže, pre svega, bele mantile, sada skafandere, koji se bore na „prvoj liniji”, ne bi li nekoga održali u životu, ali i državu, koja čini sve da zdravstveni sistem opstane, zarad celokupnog naroda u Srbiji. Baveći se temama, da li je korpa za otpatke prazna ili puna i to u vanrednom stanju, kada higijeničari, radnici tehničke službe, medicisnke sestre i lekari, svakako češće prenose boce sa kiseonikom, negoli ono, što je u normalnim situacijama, u opisu njihovog posla, smatramo da je nedopustivo, da na takav način umanjuju značaj ljudi, koji sa ožiljcima i otocima na licu i telu, pola dana provode u „prljavoj” zoni i koji ne viđaju porodice po nedelju dana, a samo kako bi pomogli pacijentima”, kazao je direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju dr Radmilo Janković.

U upravi Kliničkog centra objašnjavaju da svi pacijenti koji su smešteni u objektima za lečenje Covid pacijenata, redovno dobijaju hranu iz kuhinje ustanove, a broj obroka u toku dana je odavno regulisan Zakonom i normativnim aktima КC Niš i strogo se poštuje, pogotovo, što naša zdravstvena ustanova, ne samo da nema problema sa dobavljanjem namirnica, već su određene količine itekako uskladištene na vreme, jer smo se za čitavu situaciju, na vreme i pripremili, još pre nego je virus ušao u Srbiju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com