Društvo

Kancelarija za podršku studentima ili kako pobediti strah od ispita

Kancelarija za podršku studentima je nešto što Filozofski fakultet Univerziteta čini jedinstvenim u odnosu na sve ostale fakultete u sastavu ovog Univerziteta. Filozofski je jedini u porodici 14 fakulteta koji na poseban način brine i stara se o potrebama svojih studenata radom ove jedinstvene Kancelarije. Dekanica Filozofskog fakulteta dr Natalija Jovanović dodaje da postoji Centar za podršku studentima pri Univerzitetu koji je rezultat jednog projekta, ali ono što je uradio Filozofski vođeno je idejom viđenom u Evropi.

„Gotovo svaki univerzitet u Evropi, bilo da državni ili privatni, ima službu  koja na određeni način pomaže studentima, od toga da imaju svoje fondove i na taj način pomažu studentima i finansijski ukoliko dođe do nekog iznenadnog dešavanja, do toga da se sasluša ukoliko ima neku dilemu ili neki problem jer svako od nas u nekom trenutku može da zastane. Tu ideju smo preuzeli i prilagodili je našim uslovima i potrebama naših studenata i tako smo postali jedini fakultet na Univerzitetu koji se i na ovaj način brine o svojim studentima“, kaže dr Natalija Jovanović.

Kancelarija za podršku studentima na Filozofskom fakultetu je stalno otvorena za dileme i pitanja studenata, a zaposleni u Kancelariji su spremni da pruže ruku svakom studentu.

Natalija Jovanovič; Foto: V. P.

„Zaposleni u Kancelariji razgovaraju sa studentima, pažljivo saslušaju šta oni imaju da im kažu, sa kojim problemom se suoačavaju, a onda im pomažu da izađu iz tog problema“, objašnjava dekanica Filozofskog fakulteta. „Ponekad je i samo lepa reč dovoljna da nekom bude lakše, ali su svi iz Kancelarije spremni da odu i dalje od razgovora u pružanju pomoći“.

Nisu zaboravljeni ni oni studenti koji su malo zastali sa studijama.

„U više navrata su zaposleni u Kancelariji pozivali studente koji imaju ovaj problem, koji su na  pragu da odustanu od studija, da se vidi kako da im se pomogne. Ukoliko je potrebno kontaktira se sa profesorima, zakazuju se dodatne konsultacije, dodatni razgovori. Studenti koji se plaše ispita dobijaju savete kako da se oslobode trema i prevaziđu taj strah koji ih, ne retko, može i udaljiti od studija. Sa njima se organizuju odgovarajuće psihološke radionice, a rezultati su za sada odlični“.

Sa druge strane ova jedinstvena Kancelarija predstavlja vezu sa budućim studentima Filozofskog fakulteta.

Filozofski fakultet u Nišu; Foto: V.M.

„To je naša baza za promociju studijskih programa, za kontakte sa školama. Saradnja sa školama u celom regionu je odlična. U školama se organizuju radionice profesionalnog usmeravanja i savetovanja, ali i radionice za oslobađanje od stresa, posebno kada se radi o prijemnom ispitu jer smo uvereni da će kandidati koji konkurišu kod nas na ovaj način postići bolje rezultate na prijemnom“, dodaje dr Natalija Jovanović.

U ovoj Kancelariji svaki student Filozofskog fakulteta može da dobije pravi odgovor na svako pitanje.

„Zaposleni u Kancelariji poznaju sve službe na fakultetu, povezani su sa svim departmanima i profesorima  i tu su da reše sve probleme“, ističe dr Natalija Jovanović.

U rad sa studentima se uključuju i njihove kolege sa psihologije i pedagogije.

Osim pružanja podrške u ispunjavanju obaveza u toku studiranja, uloga Kancelarije jeste da pomaže studentima Filozofskog fakulteta u Nišu da razviju ona znanja i veštine koje će im biti potrebne pri zapošljavanju: da pomogne u sticanju radnog iskustva tokom studiranja i saznanja o svetu poslovanja, te da pripremi studente za uspešni prelazak na sledeći nivo razvoja karijere nakon diplomiranja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com