Društvo

Kamp izviđača sa preko 50 mladih iz Srbije, BiH i Severne Makedonije pokazao svu lepotu različitosti

Preko 50 mladih iz Srbije, BiH i Severne Makedonije, različitih veroispovesti družilo se šest dana uz korisne radionice, izlete, pripremu hrane, muziku i kvizove.

Mladi stvaraju mostove na Zapadnom Balkanu. 

Različiti smo zbog toga što svako od nas ima različite ciljeve u životu i imamo jedinstvene talente. Živimo u različitim državama. Slični smo po tome što svi živimo u gradu koji ima neku reku, što svi volimo druženje i svi smo mladi“.

Da li mladi ljudi prepoznaju verske, nacionalne i etničke različitosti na Zapadnom Balkanu? Kako da se svi zajedno borimo protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije, i kako da reagujemo na govor mržnje, naročito prisutan u digitalnom svetu?

Ovo su neka od pitanja kojima se bavio multikulturalni kamp održan ovog maja u Golozincima, u Severnoj Makedoniji.

Preko 50 mladih iz Srbije, BiH i Severne Makedonije, različitih veroispovesti družilo se šest dana uz korisne radionice, izlete, pripremu hrane, muziku i kvizove.

Zaključak je- svi smo mladi i svi smo jednaki!

Najviše pažnje privukla je radionica posvećena Islamu i Pravoslavlju, gde su jedni drugima objašnjavali običaje i kulturu.

Mnogi su rekli da nikada do sada nisu bili u prilici da od svojih vršnjaka različitih veroispovesti čuju kako oni obeležavaju Uskrs, Bajram, Božić, koji su običaji kod mladih oko venčanja, a koji u svakodnevnom životu.

Pošto je kamp bio kada i pravoslavni Uskrs, svi zajedno su se oprobali u farbanju jaja.

Najviše entuzijazma učesnici su uložili u pripremi hrane.

Od pastrmajlije i pinđura, preko sarmica i vanilica, do mantija i pršuta- sve je bilo preukusno a njihova želja da što pre posete jedni druge i uživaju u još lokalnih specijaliteta je porasla.

U obilasku Skoplja fokus je bio na kući Majke Tereze, muzeju Holokausta i staroj čaršiji- predelima koji su svi slikali multikulturalni i multietnički duh ovog divnog grada.

Ostali izleti bili su rezervisani za obilazak džamija, crkava i antičkih lokaliteta. Svima će Severna Makedonija ostati u divnom sećanju.

Mladi su, pored toga, imali prilike da učestvuju u radionicama o multikulturalnom dijalogu, sprečavanju govora mržnje, borbi protiv diskriminacije.

Na kraju su svi zajedno osmislili aktivnosti koje će da sprovedu u svojim lokalnim zajednicama, kako bi podigli svest svojih vršnjaka o značaju različitosti i ulozi koju mladi mogu da imaju.

Kamp je realizovan u okviru projekta „Line Up“, koji sprovodi odred izviđača Mija Stanimirović iz Niša, u partnerstvu sa izviđačima Velesa, Banjaluke, Novog Pazara i organizacijom Zeukstriton.

Projekat je jedan od tri iz Srbije koji su finansijski podržani ove godine od strane RYCOa- Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com