Kultura

“Kamerna banda” izmamila suze publici

Spojile su klavir, violinu, flautu i glas i sudeći po reakciji publike napravile pravu stvar. Posle svake kompozicije koju izvedu zastanu da se utiša aplauz, a niška publika ih je na koncertu održanom u holu niške Gradske kuće dva puta vratila na bis što je dovoljan dokaz da su želeli još malo da uživaju u kompozicijama koje izvode.

Foto: NV

One su Marina Trajković Bidžovski, sopran, Anđela Bratić, flautistkinja, Ljiljana Ranković, violinistkinja i Sanja Vukosavljević Milenić, pijanistkinja. One su “Kamerna banda”, a Nišlijama su se predstavile Koncertom savremene srpske muzike. Pomalo arhaično ime koje su izabrale za sebe istom snagom privlači publiku kao i njihova muzika. “Kamerna banda” je jedinstven sastav na našem prostoru i sa velikim uspehom promoviše srpsku kulturnu baštinu.

“Ovo nije prvi put da imamo koncert u Nišu, što je i razimljivo jer jedna naša članica, flautkinja Anđela Bratić, profesor je na Fakultetu umetnosti u Nišu. U nazivu našeg ansambla je termin “banda” arhaični termin kao eho davnog ansambla iz istog grada – Knjaževačko-srpske bande Kneza Miloša Obrenovića, koja je pod vođstvom Šlezingera 1831. godine označila početak moderne muzike i građanske kulture u Srbiji”, kaže pijanistkinja Sanja Vukosavljević Milenić.

Zbog svoje specifičnosti, ansambl sa jedne strane ograničen malim brojem originalnih kompozicija, sa druge strane predstavlja podstrek i izazov za stvaraoce, pa se Kamerna banda repertoarski vezuje za dela savremenih srpskih kompozitora.

Foto: NV

Na programu su, između ostalog bila dela Vladimira Tošića, Stevana Divjakovića, Dimitrija Golemovića, Zorana Hristića, Milene Stojadinović Milić, Svetozara Saše Kovačevića, zavičajne i ciganske pesme.

“Iako je “Kamerna banda” iz Kragujevca ovo je kragujevačko – niška ekipa. U pitanju su dame profesionalci , profesorke muzike, klavira, flaute, solo pevanja i violine. Srpsko, domaće stvaralaštvo treba promovisati, posebno savremeno stvaralaštvo jer je ono uvek nekako nedovoljno promovisano. Zato su ovakvi programi uvek dobrodošli. Publika bi, možda, volela i češće da uživa u ovakvim koncertima, ali na žalost mi ne možemo uvek da im izađemo u susret jer nema sredstava i mogućnosti da ponudimo programe, ali kad god možemo mi se trudimo da publici predstavimo nešto zaista zanimljivo”, rekao je Miodrag Mladenović mužički urednik Studenskog kulturnog centra koji je organizovao koncert.

“Kamerna banda” se od niške publike rastala uz gromki aplauz koji je trajao duže nego što su umetnice očekivale što se videlo i po izrazima na njihovim licima, ali su publici izmamile i po koju suzu jer su za kraj izvele pesmu Tamo daleko, a potom i Oro se bije koju su najavile kao nišku pesmu.

Foto: NV

Sastav je svoj rad započeo 2011.godine. Do sada su nastupale u Kragujevcu, Nišu, Beogradu, Novom Sadu, ali i u Novom Bečeju i Leskovcu. Predstavile su se publici i van granica Srbije nastupima u Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com