Društvo

Kamere i na raskrsnici kod Ureda

Na raskrsnici kod Ureda uskoro će biti postavljene kamere. Na taj način biće povećana bezbednost saobraćaja na ovoj, jednoj od najfekventnijih raskrsnica u Nišu.

Da je kontrola saobraćaja uz pomoć video nadzora dala dobre rezultate pokazalo se nakon postavljanja kamera na raskrsnici kod Crvenog pevca.

 

Igor Vojinović, gradski većnik

“Sistem kontrole saobraćaja putem video kamera se trenutno postavlja na raskrsnici Ulica Knjeginje Ljubice i Generala Milojka Lešjanina. Radi se o projektu koji je vredan 12 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz Saveta za bezbednost saobraćaja. I kod Ureda će biti postavljen sistem poput onog na Crvenom pevcu, koji će detektovati prolazak kroz crveno svetlo, nepropisno prestrojavanje, ali i dolaznu brzinu, jer će kroz sistem biti implementirani i radari”, rekao je Niškim Vestima gradski većnik Igor Vojinović.

Vojinović očekuje da će na ovaj način broj saobraćajnih prekršaja biti smanjen i nada se da će postignuti rezultati biti slični rezultatima na Crvneom pevcu. Na ovoj raskrsnici samo posle godinu dana od primene tog sistema, tačnije od oktobra 2015. do 2016. broj prekršaja smanjen je za skoro 70 posto, odnosno od 400 do 500 prekršaja manje mesečno.

“Znamo da je prolazak kroz crveno svetlo jedan od najrizičnijih saobraćajnih prekršaja koji može da izazove teške posledice. Evidentno je da ovakav sistem daje rezultate”, istakao je Vojinović.

Gradski većnik je podsetio da je Grad strategijom bezbednosti i akcionim planom predvideo i izradu projekta koji će izanalizirati još najmanje 6 lokacija u gradu, na kojima bi ovakvi sistemi mogli u budućnosti da budu implementirani. Tehnička realizacija na novim lokacijama neće moći da budi završena u toku sledeće godine, ali će biti urađen projekat sa analizom i predlogom tehničkog rešenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com