Region

Kameno selo kaže ne elektrani

Planinarski klub „Železničar“ organizuje odlazak na Veliki narodni zbor „Kaži ne za MHE“, uz posetu „Kamenom selu“ i uspon do Jeremijskog krsta.

Zbor protiv izgradnje mini hidrocentrala na području Stare planine i ostalih zaštićenh područja se održava na Crvenom trgu u Pirotu, 2.septembra 2018.godine, sa početkom u 17 časova.

Inače, Gostuša je selo na Staroj Planini, tridesetak kilometara udaljeno od Pirota. Nalazi se na obalama Zavojskog jezera, na nekadašnjem rimskom putu. Formiranjem Zavojskog jezera, sve do izgradnje Belskog mosta, bilo je potpuno odsečeno i teško pristupačno. Zbog toga ga odlikuje arhaična arhitektura zbog koje ga zovu i „Kameno selo“.

Iz Gostuše je planiran uspon jednom od dve staze, po izboru učesnika akcije. Prva staza vodi do Jeremijskog krsta, ispod Zanoge, strma je i napornija, ali sa izvanrednim pogledima. Druga staza vodi uz Gostušku i Jovanovačku reku, kroz Sirmanicu, do krsta Svetog Ilije. Ova staza je pored reke kroz pašnjake, pojate i voćnjake i nije zahtevna. Obe staze su dužine 2 kilometra u jednom pravcu.

Nakon izvedene šetnje, postoji mogućnost kupanja u Zavojskom jezeru i to, zavisno od nivoa vode u jezeru, u samom Gostuškom zalivu, Bela vodica, ili kod Belskog mosta. Ako je nivo vode nizak planiran je povratak na glavnu plažu blizu brane.

Prijava i uplata kod vodiča akcije, na sastancima kluba sredom od 19 sati u zgradi Sportskog Saveza grada Niša , ul. Strahinjića Bana 2a, najkasnije do srede 29. avgusta.Cena akcije je 500 dinara, a broj mesta je ograničen. Vodič na stazi je Jelena Cvetković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com