Društvo

Kako su živele osobe sa invaliditetom pre i posle vanrednog stanja?

U niškom parku Čair, organizacija Iz kruga Niš je organizovala radionicu „Osobe sa invaliditetom pre i posle vanrednog stanja“. Na radionici je učestvovalo 20 osoba sa invaliditetom sa svojim pratiocima koji su razmenili svoja iskustva o životu u vanrednim okolnostima.

Radionicu je vodila psihološkinja Marija Milanović, koja je i sama osoba sa invaliditetom.

„Razmenili smo iskustva koja se odnose na način na koje smo svakodnevno funkcionisali u uslovima vanrednog stanja, koliko je to bilo drugačije i izazovnije za nas kao osobe sa invaliditetom. Razgovarali smo i o emocijama koje su pratile period samoizolacije i izolacije, kao i o rešenjima koja smo iznalazili kako bi naš život nastavio da se odvija na što uobičajeniji način“, istakla je Marija Milanović.

Foto: Iz Kruga

Jasmina Barać Perović, predsednica organizacije Iz kruga Niš, napomenula je da se za vreme vanrednog stanja život za mnoge osobe sa invaliditetom nije mnogo promenio kada je reč o izlasku van kuće, jer većina ovih osoba zbog različitih barijera i u redovnim uslovima izlaze ređe iz svojih domova u odnosu na ljude bez invaliditeta.

„Ovo je još jedna prilika za poziv društvu da se osobe sa invaliditetom u većoj meri uključe u društvene aktivnosti“, rekla je Barać Perović.

Ona je istakla ulogu koje su organizacije osoba sa invaliditetom imale u reševanju mnogobrojnih problema sa kojima su se tokom vanrednog stanja susrele osobe sa invaliditetom čime je još jednom pokazana istinitost rečenice: „Ništa o nama bez nas.“

Foto: Iz Kruga

Radionica je održana u okviru programa podrške Trag fondacije „Aktivne zajednice – Solidarni odgovor na Covid 19“. Putem ovog programa podržan je i rad telefona za psihosocijalnu podršku osobama sa invaliditetom koji je aktivan svakog radnog dana od 10 do 14 časova. Broj za psihološku podršku je: 063-1055100.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com