Društvo

KAKO SU IZGLEDALI SRPSKI VOJNICI? Niško udruženje poseduje kolekciju od čak 150 raznih uniformi

Niško udruženje „Via Antica“ poseduje preko 150 kompleta vojničkih, ali i policijskih i drugih uniformi, od Prvog svetskog rata do danas. One privlače pažnju, a govore mnogo. Njen nastanak, razvoj, promene, kvalitet i simboli istaknuti na njoj, jasno ukazuju na društvene i kulturne obrasce i uticaje koje je vojna organizacija pretrpela u svom istorijskom hodu. Nišlije nažalost nemaju prilike da vide uniforme svojih predaka na nekoj, možda stalnoj izložbi, ali sigurno mogu na sajmovima kolekcionarstva koje ovo udruženje često organizuje.

Dok se ne pronađe mesto gde će ovi vredni kompleti biti izloženi, posetioci Sajma turizma imaju priliku da vide izložene uniforme iz Prvog svetskog rata u hali „Čair“.

Foto: V.M.

„Na sajmu smo izložili dve uniforme iz Prvog svetskog rata. Prva uniforma je redova, običnog vojnika, dok je druga uniforma višeg oficira koja je nošena u Prvom svetskom ratu i u Kraljevini Jugoslaviji. Na prvoj uniformi možemo videti Medalju dobrom strelcu, koja se dodeljuje istaknutim strelcima u okviru čete. Možemo da vidimo fušeklije, koje su izvorno austrougarske, zato što srpska vojska u samom formiranju nije mogla da ima kompletnu opremu pa se snabdevala oružjem i predmetima iz Austrougarske. S druge strane, možemo da vidimo i sablju koju nosi oficir Kraljevine Jugoslavije. Sablja je vrlo retka, jedna od prvih 15 koja je uvezena u Kraljevinu Jugoslaviju, proizvođača „Solingen“ iz Nemačke“, rekao je Dušan Dolašević iz Udruženja „Via Antica“.

Uniforma je kompletna. Tu su i vojničke čizme koje je nosio oficir.

„Na tržištu je jako teško naći uniforme u ovako dobrom i očuvanom stanju. Kada pogledamo uniformu možemo da vidimo kakav je bio kroj, a po njemu zaključujemo kakve su bile potrebe vojnika. Na uniformi redova vidi se skupljeni materijal na desnom ramenu koji je služio da se okači puška i da se na taj način pomogne vojniku da mu ona ne spada sa ramena“, napomenuo je Dolašević.

Foto: V.M.

Cilj udruženja je da kod mladih probude svest o očuvanju starih predmeta i srpske istorije, i da ukoliko imaju neke stare predmete, da ih čuvaju i održavaju.

„Via Antica“ sarađuje sa Istorijskim arhivom, a iz udruženja se nadaju da će tokom obeležavanja tri veka Niške tvrđave u saradnji sa Gradom i gradskim institucijama naći način da prikažu uniforme od perioda Prvog svetskog rata do danas, i kroz svojevrsnu galeriju.

Foto: V.M.

Udruženje „Via Antica“ 1. aprila organizuje Sajam kolekcionarstva i numizmatike u Domu Vojske. U saradnji sa NURDOR-om biće organizovano prikupljanje novca za decu obolelu od raka. 4. Međunarodni sajam kolekcionarstva, antikviteta i numizmatike biće otvoren u 9 sati i trajaće do 14 časova. Ulaz je 100 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button