Promo

Kako protiv akni u letnjim mesecima

Letnji meseci su period visokih dnevnih temperatura i najkasnijih zalazaka sunca, i premda ovo može prijati našem raspoloženju, istovremeno su takvi uslovi nepovoljniji za našu kožu, jer je masnija i sklonija izbijanju akni, bubuljica i mitesera.

Znojenje, pa i nečistoća, često se pogrešno smatraju glavnim uzrokom za pojavu akni. Iako svakako doprinose njihovoj pojavi, jedan drugi razlog presudan je za stvaranje akni, a to je pojačano lučenje sebuma.

Sebum je prirodna masnoća našeg tela, koju stvaraju i luče lojne žlezde. Sebuma ima svuda na telu, osim na stopalima i na dlanovima, a najviše ga ima na licu, leđima i oko genitalija. Sebum kožu hidrira i čini je elastičnom, i bez njega bi se ona izborala, sušila i pucala.

Kako se, zapravo, javljaju akne?

Akne se javljaju kada se pora na našoj koži zapuši. U normalnim uslovima, mrtve ćelije sa naše kože se odbacuju, međutim kada telo, reagujući na toplotu, sunce i suvlji vazduh počne da proizvodi mnogo sebuma (masnoće) – on natapa i lepi mrtve ćelije, koje ne otpadaju, već ostaju zarobljene unutar pore i zapušuju je. Unutar pora ostaju zarobljene i bakterije koje normalno žive na našoj koži (propionibacterium acnes), nalazeći pogodno mesto za povećano razmnožavaje, i tada pora postaje upaljena. Tako dolazi do stvaranja različitih vrsta akni – mitesera, papula, pustula (bubuljica), cista i nodula. Akne se javljaju na licu, vratu, grudima, nadlakticama, leđima i zadnjici.

Zašto se stanje pogoršava tokom leta?

Nekoliko je faktora koji kožu u letnjim mesecima čine podložnijom za stvaranje akni. Jedan smo razlog već pojasnili – reagujući na toplotu, koža luči više sebuma, duže smo napolju i naša je koža otkrivenija, te je lančano zbog toga podložnija prljanju.

Takođe, javlja se i takozvani keratolitički efekat – dok je koža izložena sunčevoj svetlosti, povećava se njena zaštita u vidu mašćenja, međutim kada se sklonimo sa sunca, kao reakcija se javlja usporavanje obnavljanja kože, i stare ćelije duže ostaju na njoj što dovodi do disbalansa u ovom prirodnom procesu koji povećava broj mrtvih ćelija na koži.

Moderno doba donelo je još jedan faktor za povećano lučenje sebuma, a to je svakodnevni duži boravak u klimatizovanim prostorima, u kojima je po pravilu vazduh suv. Kao reakcija kože, povećava se lučenje sebuma.

Vrućine, pogotovu kada su nesnosne, mogu biti i razlog za dodatnu nervozu i napetost – a dokazano je da i ovi psihološki faktori mogu uticati na pojačan rad lojnih žlezda.

Više pudera koji se nanosi na lice u toku leta takođe biti može još jedan razlog za pojavu akni, naročito kada se podsetimo podatka iz udžbenika biologije – da naše lice ima gotovo 900 lojnih žlezda po centrimetru kvadratnom.

Kako protiv akni u letnjim mesecima?

Ključ je u odgovarajućoj nezi lica i balansu sebuma. Do ovoga se može doći adekvatnim lečenjem i higijenom, korišćenjem odgovarajuće kozmetike, regulisanjem ličnih navika i prilagođenom ishranom u toku leta.

 Međutim, preduslov da borba protiv akni bude uspešna jeste određivanje tipa kože.

 Koža ne samo da je najveći ljudski organ, već je i organ sa najviše individualnih karakteristika kod svake osobe. Zbog toga nijedna lista “univerzalnih saveta” ne može u podjednakoj meri da važi za svakoga. Zato je osnovna preporuka da se, pre nego što krenete u rešavanje problema, posavetujete sa dermatologom.

Poliklinika Longa Vita građanima Niša i juga Srbije pruža najsavremenije usluge iz oblasti dermatologije. Nalazimo se u lako dostupnom, mirnom delu centra grada, u moderno opremljenom prostoru u kojem vas očekuje naš tim vrhunskih dermatologa.

Takođe, pružamo i usluge nutricionističkog savetovanja, izrade plana ishrane kao i testa intolerancije na hranu, što može predstavljati važnu dopunu u dermatološkom lečenju i revitalizaciji kože.

Javite nam se na 0691122358 ili na office@longavita.rs, i zakažite pregled.

Neka Vaša koža ovog leta konačno zablista.

Poliklinika Longa Vita
Učitelj Tasina broj 9A
069/ 11 22 358 
FaceBook
www.longavita.rs

Za leto puno sunca i zdravlja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com