Promo

Kako poboljšati energetsku efikasnost u domu?

Kada dođu hladni dani i grejna sezona večita je tema koji je način grejanja bolji i isplativiji, da li centralno, na struju, ogrevni materijal… Za svaki od njih postoje dobro utemeljeni argumenti za i protiv, ali ono od čega toplota u vašem domu uveliko zavisi jeste energetska efikasnost. Ukoliko je energetska efikasnost stana ili kuće loša, neće biti dovoljno toplo, a računi i utrošeni novac biće preveliki.

Postoji nekoliko načina kako možete poboljšat energetsku efikasnost. Iako se u prvi mah čini da je izdatak malo veći, svakako će se vremenom isplatiti, jer sa toplijom prostorijom dolaze i novčani izdatak za grejanje je manji.

Trošite racionalno energiju. Ovo pogotovo važi za one koji se greju na struju. Akumuliranje TA peći u toku noći, kada je jeftina tarifa, umnogome će umanjiti vaš mesečni račun za struju.

Izolacija stana je nešto o čemu ne bi trenabalo trošiti mnogo reči. Dobro izolovani zidovi, pogotovo ako je u pitanju kuća, ili stan sa većim brojem spoljnih zidova, je nešto što je preduslov dobre energetske efikasnosti u domu.

Foto: Pixabay

Međutim, iako se racionalno koristi grejanje i postavljena je izolacija, ono što uvek ostaje jesu vrata i prozori. Kada su u pitanju drvena vrata i prozori, najveći je prolem da oni ne dihtuju kako treba. Hladan vazduh ulazi i više nego što pretpostavljamo. Takođe, ono što mnogo utiče na temperaturu u stanu jesu stakla. Velike staklene površine čine da hladnoća ulazi u stan neprestano.

Rešenje je aluminijumska i PVC stolarija. Na prvi pogled ulaganje u opremanje čitavog stana aluminijumskim vratima i okvirima za prozore može delovati kao veliki izdatak, ali kada budete “stavili na papir” videćete da se kroz, ne tako dug vremenski period, kroz uštedu na računima i finansijama za grejanje isplati. Aluminijumska vrata ne propuštaju vazduh, jer savršeno prijanjaju uz okvire, dok su prozori dvostruki, što stvara dodatnu vazdušnu izolaziju između stakala, te je rasipanje toplote neuporedivo manje.

Toplotne pumpe, grejanje na prirodan ogrev poput drva i uglja, na struju ili alternativni izvori energije, koji god da je način grejanja u pitanju, vaš dom će biti topliji, a izdaci manji, ukoliko se u vašem stanu nalazi aluminijumska i PVC stolarija.

Za najveći izbor, kvalitetnih i povoljnih PVC i aluminijumskih profila, bilo da opremate stan, kuću ili veći broj stambenih jedinica, što je jako bitno za investitore, posetite PROAL, Topličkog Partizanskog Odreda 75, Niš ili pozovite na broj telefona 018/4289-525.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com