Kako je nastao niški visoko letač?

GOLUBARSTVO U NIŠU

Kako je nastao niški visoko letač?

12:04
1489
0
Niške Vesti
PODELI
Foto: Arhiva niških golubara

Niš je jedan od najstarijih golubarskih gradova, kako u našoj zemlji tako i šire, o čemu svedoče mnogi istoriski podaci. Još je turski putopisac Evlija Čelebija u svom putnom zapisu koji datira iz 14 veka, pisao da je u Nišu video divne rasne golubove kojima je bio očaran.

Važan period za razvoj niškog golubarstva je i 185o godina, kada su u Niš iz Turske doneti prvi golubovi u crvenom i crnoj boji, arapi i bakarije. Tada se gajenju golubova priključuju i bolje stojeći Srbi. Iseljavanjem Turaka iz Niša, i ostali slojevi ljudi počinju da se bave golubarstvom što je dovelo do poboljšanja kvaliteta gajenih golubova.

Prvo golubarsko udruženje osnovano je 1927 godine. Pristupilo se odmah i takmičenju u dužini leta a prvi zvanični rezultat, od preko četri sata leta ostvario je Žika Buregdžija. Do stagnacije u odgajanju došlo je za vreme Drugog svetskog rata. Tada su samo najzagriženiji golubari, svoje najbolje primerke čuvali po podrumima deleći sa njima poslednje mrvice hrane.

Foto: Arhiva niških golubara

Desetak vrhunskih Niških odgajivača, predvodjeni Ostojom Jovanovićem, 1951 godine došlo je na ideju da obnovi nekadašnji klub i tako potvrdili kvalitet vojih jata. U kafani Kalča održana je osnivačka konferencija i klub je obnovljen. Prvak društva te godine bio je Sreten Mitić Konzula. Najbolji postignut zvanični rezultat usledio je nakon nekoliko godina. 1955 godine jato Živana Živića Postiže prosek leta od sedam sati i deset minuta. Tada se dokazalo da Niški arapi, osim što lepo izgledaju umeju lepo i dugačko da lete.

Niški odgajivači su stvorili goluba koji se odlikuje lepotom a naročito intelegencijom, jer svaki golub mora da zna da sleti na svoj golubarnik. Oni su uspeli da svog goluba dovedo do perfekcije. Stopili su u njemu tri najbolje osobine koje krase golubove a to su, visok ružni let inteligencija i eksterijer. Današnji izgled niškog goluba visoko letača, skoro da se ne razlikuje od golubova, koji su gajeni pre mnogo decenija zato su i danas na glasu.

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *