Društvo

Kako do subvencija za plaćanje struje i grejanja?

U Srbiji, prema zvaničnoj statistici, živi gotovo, 400.000 socijalno ugroženih građana. Kako bi im izašla u susret, država je 2016. godine donela Uredbu o energetski zaštićenom kupcu, prema kojoj najsiromašniji građani mogu računati na određene benefite kod plaćanja utrošene električne energije i gasa. Ovo pravo trenutno koristi tek oko 70.000 građana.

„Za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, postoje tri uslova – dohodovni cenzus, koji podrazumeva zbirne prihode svih članova domaćinstva, drugi uslov je da ne poseduju više stambenih jedinica već samo stambenu jedinicu koja po strukturi i svojoj površini odgovara potrebama domaćinstva i treći uslov je poštovanje limita potrošnje električne energije“, objašnjava Lidija Stanković pomoćnik direktora Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ iz Niša.

Niska primanja jesu glavni razlog uvođenja olakšica.

Kako bi ostvarili pravo na besplatne kilovate, ukupna mesečna primanja građana:

  • za domaćinstva sa jednim članom treba da su do 14.116,35 dinara;
  • za domaćinstva sa dva ili tri člana do 20.553,09 dinara;
  • za domaćinstva sa četiri ili pet članova do 26.985,61 dinara
  • za domaćinstva sa šest i više članova do 33.935,92 dinara.

Limit u potrošnji električne energije je takođe važan uslov.

  • Za jednočlano domaćinstvo limit je 480 kwh, pri čemu je 120 kwh besplatno;
  • Za porodice sa dva ili tri člana na 640 kwh limita, besplatnih 160 kwh;
  • Za porodice sa četiri ili pet članova limit 800 kwh, besplatnih 200 kwh;
  • Za porodice sa šest i više članova limit 1000 kwh, besplatnih 250 kwh.

„Ukoliko potrošači pređu limit, oni ne gube apsolutno pravo na umanjenje, već ostvaruju samo polovinu umanjenja. Primera radi, ukoliko jednočlano domaćinstvo potroši između 480 i 780 kwh, ima umanjenje od 60 kwh. Isto važi i za ostale kategorije domaćinstava“, objašnjava Stanković.

elektrodistribucija nis
Foto: Niške Vesti

Ovo pravo se već ostvaruje preko Centra za socijalni rad u Nišu, gde građani slabijeg materijalnog statusa mogu preuzeti obrazac zahteva i prilaže neophodna dokumentacija- fotokopije lične karte svih punoletnih članova domaćinstva, izvod iz matične knjige rođenih za maloletne, potvrdu o prihodima, za nezaposlene uverenje sa evidencije NSZ, i uverenje o redovnom školovanju dece i uverenje iz Uprave javnih prihoda i poslednji račun za električnu energiju.

 Korisnici novčane socijalne pomoći podnose samo potvrdu o ostvarenom pravu na tu pomoć, račun za električnu energiju iz prethodnog meseca i fotokopiju lične karte.

„To se radi jednom godišnje, a ostvareno pravo važi do kraja kalendarske godine. Da bi nastavili da koriste to pravo korisnici treba da obnove dokumentaciju 30 dana pre isteka roka. Ono što je važno je da se samo tokom prve prijave podnosi kompletna dokumentacija, svaki naredni put podnosi se samo dokumentacija koja se odnosi na prihode u domaćinstvu. Dokumentacija se predaje u kancelariji broj 9 u Centru za socijalni rad“, naglašava Stanković.

Pravo na besplatne kilovate mogu da zatraže i porodice čijem članu obustava isporuke struje ili gasa može da ugrozi zdravlje i život. To pravo stiču na osnovu medicinske dokumentacije.

Foto: Niške Vesti

Pravo na status energetski zaštićenog kupca finansira se sa nivoa Republike, međutim, grad takođe, finansira subvencionisanje komunalnih usluga-daljinsko grejanje, voda i iznošenje smeća.

„Dokumentacija za ostvarivanje tog prava predaje se u mesnoj kancelariji. Građani predaju zahtev za izradu socijalne karte, na osnovu koje se ostvaruje pravo na umanjenje računa Objedinjene naplate. Dokumentacija je ista, pri čemu korisnici novčane socijalne pomoći lakše dolaze do tog umanjenja“, kaže Stanković.

Osnovni uslov za ostvarivanje ovog prava je dohodovni cenzus.

  •  do 16.402,00 dinara za domaćinstva sa jednim članom;
  •  do 24.603,00 dinara za domaćinstva sa dva člana;
  • do 32.804,00 dinara za domaćinstva sa tri člana;
  • do 41.005,00 dinara za domaćinstva sa četiri člana;
  • do 49.206,00 dinara za domaćinstva sa pet i više članova.
Foto: Niške Vesti

„U ovom slučaju, zaštićeni kupci u plaćanju subvencija, ukoliko to pravo ostvaruju po osnovu socijalne karte, imaju umanjenje od 1.000 dinara. Isto umanjenje imaju i korisnici novčane socijalne pomoći koji ostvaruju pravo na devet meseci i imaju rešenja oročenog trajanja. Međutim, svi korisnici koji imaju pravo na neoročeno rešenje, odnosno neprekidno primaju novčanu socijalnu pomoć imaju umanjenje od 100 odsto na plaćanje komunalnih usluga. U ovu grupu spadaju lica koja su radno nesposobna, odnosno najranjiviji deo naših sugrađana“,ističe Stanković.

Broj korisnika subvencionisanog plaćanja komunalnih usluga 2016. godine bilo je 4.118 korisnika, a 2017. ovo pravo koristilo je 3.815 korisnika.

Statistika pokazuje da je broj korisnika koji su ostvarili status energetski zaštićenog kupca i pravo na besplatne kilovate, 2016. godine iznosio 1.523; 2017. bilo ih je 2.094, dok je u prva četiri meseca ove godine taj broj uvećavan iz meseca u mesec – januara ih je bilo 2.439, februara 2.734, marta 2.929 i aprila 3.073 korisnika.

Krajem prošle godine počeo je rad na novoj uredbi o energetski zaštićenom kupcu, koja će pojednostaviti proceduru za ostvarenje ovog prava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com