Ekonomija

Kako će izgledati multifunkcionalni Expo centar u Nišu, znaće se posle konkursa za idejno rešenje

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte raspisaće u septembru konkurs za idejno rešenje multifunkcionalnog Expo centra na Loznom kalemu.

Tak nakon izbora idejnog rešenja precizno će znati kako će ovaj objekat izgledati ali i koje će sve sadržaje ponuditi korisnicima.

U KLERP-u kažu da je u toku priprema za urbanističko-arhitektonski konkurs za izbor idejnog rešenja za ovaj objekat. Sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije obezbeđena su iz budžeta Grada Niša i iznose 40 600 evra, dok 30 000 evra finansira Evropska unija iz programa EU PRO. U ime Grada Niša za ova sredstva konkurisala je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša.

Ono što se zna je da će se Expo centar graditi na lokaciji Lozni kalem, kod Niške Banje, na površini od oko četiri hektara. Zemljište je u vlsništvu grada, a izgradnja ovog objekta predviđena je planskim dokumentima.

Površina objekta koji će se graditi biće najmanje 13. 500 kvadratnih metara, od čega je 8 100 kvadrata predviđeno za sajamski prostor.

“Kompleks, koji će se graditi na lokaciji Lozni kalem trebalo bi da pruži podršku ekonomskom razvoju grada kroz nove sadržaje koji će omogućiti organizaciju događaja koje sada nije moguće organizovati u Nišu, ili se oni organizuju u neadekvatnim prostorima. Expo centar treba da omogući i organizaciju raznih kongresnih i sajamskih manifestacija, konferencija, kako nacionalnog tako i međunarodnog karaktera”, kažu u KLERP-u.

Kompleks će sadržati kongresni i sajmski deo i doprineće razvoju turizma u Niškoj banji i gradu u celini.

“Uticaće, verujemo, i na veće interesovanje i dolazak novih investitora u oblasti turizma i izgradnje hotela i pratećih sadržaja, ali će pružiti i zamajac razvoju privrede Niša i regiona, kroz stvaranje uslova za odgovarajuću prezentaciju, koja će doprineti i razvoju novih tržišta” , dodaju u KLERP-u.

Nakon idejnog rešenja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, Grad Niš ulazi u narednu fazu koja podrazumeva nalaženje izvora finansiranja i početak izgradnje centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com