Društvo

Kada su lekari dobri ljudi, onda i težak život bude lakši

Životna priča Bojana Kocića je teška, kao i sve priče osoba sa invaliditetom. Međutim, i malo drugačija. Redakciji Niških Vesti javio se zato što je želeo da izrazi najdublju zahvalnost privatnoj očnoj klinici “Maja”. Tamo su mu, u jednom danu, operisali kataraktu na oba oka iako je bila plaćena operacija samo jednog. Bojanovo pismo zahvalnosti prenosimo u celini.

Spinalna mišićna atrofija sa 18 meseci

Bojan Kocić ima 46 i po godina, pre godinu dana dijagnostifikovan mu je očni pritisak i katarkata na oba oka. Uz sve to, on je u invalidskim kolicima već 30 godina.

Dijagnozu spinalna mišićna atrofija dobio je još kao dečak, kada su roditelji primetili da ima probleme sa kretanjem. To se dogodilo kada je imao 18 meseci.

I uz dijagnozu koja ništa dobro nije obećavala u budućnosti, Bojan je stao na noge i kretao se sve do 1988. godine.

“Kretao sam se teško, ali sam ipak uspevao, najčešće uz pomoć drugih. To je otprilike bilo do sredine srednje škole. Završio sam gimnaziju “Stevan Sremac” sa zvanjem tehničar za upravne poslove “, priseća se.

Tada je porodica živela u Niškoj banji, a on je te, 1988. godine imao nezgodu kada je pao u kupatilu, što je pogoršalo bolest i od tada je faktički vezan za kolica.

Bojan je do pre dve godine radio u firmi koja se bavi prodajom i servisiranjem kompjutera, a kada mu je, usled pogoršanja stanja postalo prenaporno, otišao je u invalidsku penziju.

Roditelji su mu umrli, majka 2007. otac 2011. Živi sa tri godine mlađim bratom Ivanom, koji, kao i on, ima istu dijagnozu – spinalna mišićna atrofija.

Bojan Kocić

“Imamo personalne asistente koji nam pomažu u svakodnevnim aktivnostima, a obilazi nas i Kućna nega. Tako je kako je”, priča Bojan o svom životu bez gorčine.

Život u “magli”

Kaže da je prošle godine shvatio da mu sa očima nešto nije u redu u trenutku kada je u prostoriju ušla nepoznata osoba, a on video samo maglu. Tada je odlučio da se javi očnom lekaru, koji je utvrdio dijagnozu – katarakta na oba oka i očni pritisak.

“Prvo su morali da saniraju očni pritisak, jer bez toga nisam mogao da odem na operaciju katarakte. A onda se pojavio još jedan problem. To nije moglo da se uradi u Gradskoj bolnici, jer je operaciona sala na spratu, nema lifta i bilo je nemoguće da tamo dođem u kolicima”, kaže Kocić.

U dogovoru sa lekarima Očne klinike, operaciju levog oka, koje je bilo u lošijem stanju, platio je Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) i  Bojan je dobio uput da se operacija uradi na privatnoj klinici “Maja”.

Tamo ga je čekalo iznenađenje. Iako je RFZO platio samo operaciju jednog oka, operisana su mu oba. Drugo oko, potpuno besplatno.

Bojanovo pismo zahvalnosti prenosimo u celini:

Zovem se Bojan Kocić, bolujem od spinalne mišićne atrofije 3 i imao sam kataraktu na oba oka…da, dobro ste pročitali IMAO SAM i da, bila je na oba oka i samo dobrotom lјudi iz očne bolnice „Klinika Maja“ taj moj ogroman problem je rešen.

Ovom prilikom želim da se zahvalim celokupnom osoblјu očne bolnice „Klinika Maja“ na njihovoj nesebičnoj i lјudskoj podršci u mom nastojanju da što pre rešim ogroman problem koji sam imao sa vidom.

Utorak, 7. novembar 2017 godine pamtiću kao dan kada sam otišao sa mojim prijatelјima, personalnim asistentima, u nešto nepoznato što nikada pre nisam doživeo.

Prilikom ulaska u kliniku Maja, krenula je da mi se dešava magija.

Svo osoblјe, uklјučujući i mog doktora Mršića brinulo je o meni kao da sam im rod rođeni, a ne pacijent koji je došao na operaciju katarakte. Tokom pripreme za operaciju, širenja zenica, na svakih 15-tak minuta prilazile su mi lјubazne medicinske sestre i zapitkivale me kako sam.

Neposredno pred samu operaciju upoznao sam i srdačnu doktoricu Maju. Pitala me je kako sam i ohrabrila da će uskoro biti sve završeno.

Kako je bila i rekla tako se i desilo.

Poput čarobnice uradila je prvo moje desno, a potom i levo oko.

Danas, nekoliko sati pred poslednju kontrolu posle operacije, osećam posebnu želјu da iskažem svoju zahvallnost prema lјudima koji su mi svojim dobročinstvom pomogli da opet vidim sve lepote ovog sveta u neverovatnoj oštrini i veoma živim bojama, za koje se ni ne sećam da su bile ovako izražene i jake kao što je to sada.

Zato se ZAHVALjUJEM: Profesorki Dr Gordani Zlatanović, direktoru Ljubiši Zlatanoviću, doktoru Marku Zlatanoviću, mom predivnom doktoru Jovici Mršiću kao i najdivnijoj mojoj doktorici Maji Živković sa njenim čudotvornim rukama i naravno svim ostalim predivnim doktorima i osoblјu u klinici Maja.

P.S. Nakon kontrolnog pregleda, dobio sam gratis i naočare za vid na blizinu. Ima li igde više od ovog prelepog iskustva iz klinike Maja?

Večno zahvalan Vaš pacijent, Bojan Kocić

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com