Zdravlje

Kada se možete obratiti defektologu?

  • Кada je vaše dete rođeno sa nekim faktorom rizika ili iz nekog razloga razvoj deteta ne teče uobičajnim tokom,
  • Кada vaše dete ima razvojne smetnje u domenu kognicije, komunikacije, motorike, emocije i socijalizacije,
  • Кada je vaše dete rođeno sa nekim sindromom koji utiče na razvoj deteta,
  • Кada se kod deteta sumnja na poremećaj iz spektra autizma.

Defektolog  je stručnjak koji posmatra stanje detata prouzrokovano razvojnim smetnjama i sprovodi tretman stimulišući razvoj deteta u domenu kognicije, motorike, govora, emocije i socijalizacije.

Uloga defektologa je da stimulacijom razvoja deteta, kao i razvijanjem postojećih potencijala jača pojedine sposobnosti deteta, da adekvatnim pristupom i defektološkim tretmanom ublaži ili prevaziđe postojeće razvojne smetnje kod dece. Jedan od tretmana koji sprovodi defektolog jeste  Reedukacija psihomotorike, što čini skup pokreta i vežbi koje podstiču razvoj deteta i pomažu u tretmanu dece sa različitim smetnjama u razvoju.

Deci predškolskog uzrasta defektolog pomaže u savladavanju svakodnevnih aktivnosti kroz rutine hranjenja, oblačenja, govor, upotreba toaleta.

Dok na školskom uzrastu stručnjak pomaže detetu u savladavanju nastavnog gradiva i pisanja u školi, pružajući defektološku podršku. Takođe, učestvuje u izradi individualnog obrazovnog plana ( skraćeno IOP2 ), shodno sposobnostima i mogućnostima deteta.

Defektolog kroz igru podstiče razvoj deteta i stvara uslove da ono usvaja znanja i veštine, koje će im život učiniti kvalitetnijim. U svom radu daje savete roditeljima, kako i na koji način mogu sami da pomognu svojoj deci.

Autor: Jovana Kocić, diplomirani defektolog oligofrenolog

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com