Virus Korona

Kada nositi zaštitnu masku? (VIDEO)

Na ulicama je sve više ljudi koji nose maske u cilju zaštite od koronavirusa. Neki, neretko, nose maske i dok se voze sami u automobilu. Međutim da li su maske neophodne dok šetamo i dok nemamo kontakta sa drugim osobama? O tome kada bi trebalo nositi zaštitne maske za BBC govorila je Dr Šanmej Jeng iz Londonske škole za higijenu.

Ona ističe da je bitno znati da virus ne lebdi oko nas u vazduhu.

“Verovatnije je da u mene uđe preko ruku, jer sam se rukovala s nekim ko je zatažen. I pokupila ga. Onda ću ga preneti licu”, kaže Jeng.

Dr Jeng poručuje da ukoliko nismo blizu neke osobe, koja kija ili kašlje, onda maske nisu neophodne.

“Virus ulazi u organizam kroz sluzne kanale. To su oči, nos i usta. I prenosi se sa čoveka na čoveka, uglanvom dodirivanjem očiju, nosa i usta. Ili udisanjem kapljica koje neko iskašlje ili iskija” poručuje Jeng.

Najbolji način zaštite od koronavirusa, dodaje ona, ali i svih drugih respiratornih infekcija na javnim mestima jeste veoma temeljna higijena ruku. Ona je dodala da ukoliko masovno kupuju i nose maske oni kojima nisu potrebne, to može napraviti problem, jer ih neće dovoljno biti za one kojima su neophodne, kao što su zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv korone.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBBCNewsnasrpskom%2Fvideos%2F140487300695714%2F&show_text=0&width=267″ width=”267″ height=”476″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen]

Video: BBC News na srpskom, zvanična fejsbuk stranica

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com