Društvo

Kada matematika od bauka postane igra

U OŠ “Vožd Karađorđe” proteklog vikenda je održano takmičenje “Matematika budućnosti”. Takmičili su se učenici petog razreda podeljenji u tri tima koji sun a ovaj način pokazali da matematika ne mora da bude “bauk” i čas sa koga se stalno beži, već da može da postane i zabavna uz pomoć koje se rešavaju i životni problemi.

Od učenika se zahteva samo, u ovom slučaju i od takmičara, da budu kreativni i da logički pobezuju stvari. Za rešavanje problema sa kojima su se sreli koristili su mobilne telefone i internet. Takmičenje iz matematike je održano u 12 gradova. Bilo je to takmičenje online i po prvi put u regionu se takmičenje održava u timskom rešavanju problema.

Na takmičenju su učestvovale ekipe učenika koji ovaj predmet izučavaju po novom udžbeniku čiji su autori profesor matematike iz ove škole Radoje Košanin i dr Ivan Anić iz Beograda.

“Ovo su bili zadaci po ugledu na PISA test gde se meri trenutna sposobnost dece za dalji život i školovanje ali i samostalnost u radu. Imala su po tri zadatka, matematički,  problemski i  projektni. Svi su vezani za životne situacije, gde je trebalo da se đaci snađu i odgovore na izazov”,  kaže profesor matematike Radoje Košanin.

Ovi učenici rade matematiku po udžbeniku za peti razred koji predstavlja savremeni pristup ovom predmetu. Autori udžbenika koji je naišao na dobar odziv u Srbiji, ali i van Srbije, obučavali su i svoje kolege da rade sa decom po ovom programu.

“Naš cilj je bio da matematiku deci učinimo zabavnom. Takmičenje za njih nije bilo traumatično, a dva i po sata su rešavali probleme koristeći i računar i telefon, internet”, kaže Košanin.

Prema njegovim rečima cilj ovog takmičenja je da se kod dece razvije timski, ali i istraživački duh. Namera je da to postane način rešavanja problema. Svaka ekipa je formirala je  svoj identitet,  ime, logo, zajednička fotografija, e-mail. Rešene zadatke  postavili su postavljaju na platformu koju su članovi komisije pregledali .

Žiri su činili eminentni stručnjaci iz raznih oblast, profesori sa Ekonomskog fakulteta , naučnici, matematičari, ummetnici, profesori psihologije. Neki od članova komisije su dr Ivan Anić, Srđan Verbić, Tamara Kostić, Zorana Lužanin, Aleksandar Seničić i drugi Svako iz svog ugla ocenjivao je  učenike. Merena je  kreativnost , međusobna saradnja , umešnost korišćenja digitalnih kompetencija.

Komisija je ocenjivala svaku ekipu ocenama od 0 do 10. Najbolje ekipe će učestvovati u finalnom takmičenju u maju u Beogradu koje će biti još interesantnije i još izazovnije.

“Ovo takmičenje je zamišljeno tako da svi koji učestvuju budu pobednici. Deca sama formiraju ekipu, ne selektuju ih nastavnici i sve ima neku atmosferu igre.  Najuspešniji će ipak dobiti kao nagradu tablet računare ”, ističe Košanin i dodaje da se ponosi učenicima iz Niša. Kaže da su bili vrlo kreativni, ali i da su ozbiljno prionuli na zadatke. Očekuje da dve ekipe sigurno, a jedna je da ivici plasmana, odu na takmičenje koje se održava u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com