Kolumna

Kada glas utihne, dobra dela zaduže a divne uspomene ostanu…

Lekar u penziji Ninoslav Govedarović izgubio je životnu bitku, Nišlije će ga pamtiti kao čoveka u pravom smislu te reči, sa manama kao što ih imamo svi ali sa vrlinama na koje porodica i njegovi prijatelji mogu da budu ponosni.

Ninoslav je bio dobar radnik, veliki stručnjak i vrsan dijagnostičar. Na stručnom polju se dokazao, jer uveo nove dijagnostičke metode čime je zamenio potrebu za hirurškom intervencijom pri lečenju. Bio je pionir angiografije u Srbiji. Naš grad je ovo prepoznao i redovno se u lokalnim medijama pisalo o njegovim uspesima. Ninoslav je sa ogromnim entuzijazmom  pomagao mladim lekarima da usvoje nove metode i zajednički usavršavaju. Sa druge strane Ninoslav je bio i bioem – živeo je punim životom, kažu prijatelji. Ovaj niški lekar je iz hobija slikao i vajao a posebno interesovanje je gajio za istoriju i arheologiju. Naročito ga je fascinirao Egipat , koji je u dva navrata posetio.

Iako narušenog zdravlja, bio je aktivan do poznih dana, održavao kontakte sa prijateljima, bavio se filatelijom, išao u prirodu ili održavao baštu. Sredinom oktobra 2021. godine došlo je iznenada do pogoršanja zdravstvenog stanja zbog čega biva primljen u Kliniku za kardiohirurgiju, UKC Niš, gde je, nekoliko dana kasnije i preminuo.

Porodica Govedarović se ovom prilikom zahvaljuje hirurgu Nenadu Iliću, anesteziologu Miroslavu Popoviću i svim divnim ljudima Klinike za kardiohirurgije koji su svojim nesebičnim zalaganjem pokušali da produže život dr Ninoslavu Govedaroviću.

Otišao je lekar Ninoslav i ostavio mnoga dobra dela: spašene živote, lekarske savete, prijateljstva, čestitu porodicu i dvoje uspešne dece – naučne radnike kao što je bio i sam i dobre roditelje za unuke.

Sa suprugom uvaženom niškom profesorkom hemije činio je brojna humana dela.

Ninoslav Govedarović, je rođen 1934. godine, u Crnoj Travi, u učiteljskoj porodici. Medicinski fakultet u Beogradu je završio 1961. godine. Zapošljava se u Nišu i nakon nekoliko godina provedenih u ambulantama opšte prakse, dobija posao u tadašnjem Zavodu za radiologiju, gradske bolnice u Nišu. Doktorsku disertaciju sa temom iz radiologije odbranio je 1976. godine. Tokom 1979. godine, kao specijalista – radiolog, radio je u međunarodnoj bolnici u Libiji.

Početkom 1980.-tih, sa svojim kolegama, prihvatio je nove metodu, rad tadašnju prvu generaciju kompjuterizovane tomografije čime se radiološka dijagnostika proširila izvan okvira standardnih procedura. Nekoliko godina kasnije, prvi u Srbiji uvodi i kontraste za dijagnostiku stanja na krvnim sudovima čime praktično, postaje i pionir interventne angiografije na našim prostorima. Na radnom mestu radiologa, bio je do svog odlaska u penziju 2000. godine. Za sobom je ostavio generacije edukovanih kolega i publikovanih radova u časopisima i na stručnim skupovima.

Ninoslav je ostavio suprugu, profesorku u penziji, ćerku koja radi kao profesor elektronike na Novom Zelandu i sina internistu koji živi u Nišu. Neka mu je večna slava i hvala!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com