DruštvoНекатегоризовано

Kad slave šampioni! Godišnja skupština Udruženja UTP Niš

Godina za nama, bila je više od uspešne i protekla je u znaku juniora, rečeno je na godišnjoj skupštini Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Ovo tradicionalno okupljanje bilo je prilika da se rukovodstvo udruženja zahvali onim članovima koji su na takmičenjima postigli najviše. Najboljih deset dobilo je Lentu Udruženja, Gran pri i statuetu sa likom cara Konstantina.

Foto: ToZa

Prošla godina za nas je bila više od uspešne. Veliki broj takmičenja, nekoliko desetina medalja i važnih pehara, završili su u našim rukama zahvaljujući, pre svega entuzijazmu, volji, znanju i umeću naših mladih i nešto starijih kulinara. Ovo je naš način da zahvalimo svima koji su doprineli uspehu“, rekao je Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Foto: ToZa

Juniorski tim je na nekoliko međunarodnih takmičenja gastronoma pokazao najlepše lice Srbije i grada Niša. Najpre su u Crnoj Gori, na Evropskom takmičenju u pripremanju jela nacionalne kuhinje, pobrali sve simpatije svetskih sudija i iz Budve u Niš doneli pehar evropskog prvaka u pripremanju roštilja. Tome je najviše doprineo najmlađi član juniorskog tima Aleksa Jeremijić.

Zatim je usledilo Svetsko takmičenje “Gastromak” u Ohridu gde im je, za malo, izmakla titula najboljeg mladog tima, ali su pojedinačno briljirali u različitim disciplinama, osvojivši zlatne i srebrne medalje i pehar sveukupnog pobednika.

Za ove mlade ljude, možda najznačajnije takmičenje bio je Svetski festival gastronoma u Denizliju u Turskoj, gde su i pojedinačno, ali i kao tim, pripremajući jela moderne kuhinje, pokazali da im ništa ne može stati na put ka zlatnim odličjima.

Foto: ToZa

Naši đaci su pokazali da ne zaostajemo za svetom. Napravili smo odličan tim za ovo takmičenje i nismo imali ni najmanju sumnju da će postići visoke rezultate. Uostalom, svi oni su vredni đaci, dobri ljudi, lepo vaspitani i mesto im je među najboljima“, rekao je tada Petar Arsenkov profesor gastronomije i mentor juniorskog tima.

Aktiv poslastičara Udruženja, na Festivalu torti i kolača „Interskopkejks“ u Skoplju osvojio je pehar sveukupnog pobednika i odbranio titulu zasluženu godinu pre.

Foto: ToZa

Osim popularisanja struke ovi vredni ljudi gde god da odu i šta god da rade, na svoj način promovišu sve vredno što imaju grad Niš i jugoistok Srbije. Na tradicionalnom Festivalu slava i pravoslavlja, “Slavagastro” u Beogradu, prezentujući slavske specijalitete, običaje i tradiciju juga Srbije, osvojili su najviše priznaje festivala – ikonu Belog anđela.

To su samo neke od važnijih manifestacija gde smo učestvovali. Ali, najvažnije su svakako bile one koje smo organizovali u svom gradu i učestvovali na njima. “Zalogaj juga”, “Palilulski zlatni kotlić” i veliki međunarodni “Gastro-turistički festival”, “Najzimnica”, “Takmičenje u pripremanju torti i kolača” i brojne druge manifestacije bile su organizovane na najvišem mogućem nivou. Svi naši članovi su učestvovali u procesu pripreme i organizovanja manifestacija i sami bili učesnici. To nije lako, ali kad se nešto voli, onda uspeh ne izostaje“, istakao je Mirašević.

Udruženje i za ovu godinu planira nove aktivnosti. Svakodnevno im stižu pozivi za razna takmičenja iz različitih krajeva sveta – Koreja, Azerbejdžan, Rumunija, Turska, Grčka, Italija, Slovenija …. Ekipe su spremne, kažu, samo je pitanje finansija kojem će pozivu odgovoriti. Uporedo sa pripremama za inostrana takmičenja, pripremaju se i za manifestacije na kojima će i ove godine, po tradiciji, odgovoriti kao dobri domaćini.

Foto: ToZa

Članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koju čine dugogodišnji ugostitelji i iskusni privrednici, održali su i godišnji sastanak na kojem su razmotreni zadaci za 2020. godinu. Pre toga, glasalo se za eventualnu promenu članstva, ali je sve ostalo po starom. Predsednik Udruženja ostaje Zoran Mirašević, njegov zamenik Ančica Dimitrijević, inače nastavnik kuvarstva u UTŠ Niš, a predsednik Skupštine udruženja Nikola Kokan Mandić, dugogodišnji ugostitelj iz Niša.

Tim koji pobeđuje ne treba menjati. Idemo dalje!“, rekao je Mirašević.

Foto: ToZa

Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša postoji od 2007. godine i jedno je od najaktivnijih i najtrofejnijih strukovnih udruženja na Balkanu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com