Kad se ukrste srpski roštilj, rakija i norveški bakalar

Kad se ukrste srpski roštilj, rakija i norveški bakalar

05:30
920
0
Niške Vesti
PODELI

Hrana je oduvek bila glavni mamac za turiste svuda u svetu. Zato se najboljim ugostiteljsko-turističkim promoterima smatraju upravo oni, koji tu hranu spremaju.

Sa ciljem da promoviše turističke i ugostiteljske potencijale juga Srbije, na poziv Turističke organizacije Niš najpoznatiji kuvar iz Norveške posetio je naš grad.

Evin Falk, jedan od cenjenijih gastronoma u Norveškoj, koji u svojoj zemlji promoviše i nacionalnu kuhinju drugih podneblja, došao je u Niš, kako bi svojim sunarodnicima prezentovao ono najbolje iz srpske gastronomije.

Ne znam mnogo o srpskoj nacionalnoj kuhinji, ali sam zato i došao, da je upoznam. Kažu da se u Nišu pravi najbolji roštilj i prema onome što sam probao, u pravu su. Najviše su mi se dopale kobasice sa roštilja i srpska rakija“, kaže gost iz Norveške. 

Evin Falk je do sada u Norveškoj promovisao italijansku i francusku kuhinju, i nada se da će i sa srpskom kuhinjom postići isti uspeh.

U kuhinji treba eksperimentisati i stalno tražiti nova rešenja. Svet je jedno globalno mesto gde se koriste gotovo iste namirnice. Jedina razlika je u njihovom korišćenju i kombinovanju. Ne treba robovati navikama“, navodi Evin Falk, koji se bavi ugostiteljstvom jednako posvećeno kao i ribolovom od kojeg živi.

Pored kulturno-istorijskih znamenitosti, ugostiteljskih i turističkih destinacija, posetio je i Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, najtrofejnije i najbolje promotere srpskog turizma u Srbiji. Domaćini su gosta iz Norveške upoznali sa programom svog rada i u znak dobrodošlice uručili mu prigodne poklone i lentu, čime je Evin postao počasni član ovog niškog udruženja. 

Turistička organizacija je ovim napravila odličan spoj između norveške i srpske gastronomije. Mi u udruženju poslednjih godina radimo nešto slično, dovodeći vrhunske kuvare iz različitih zemalja u Niš. Svima nam je zajednički cilj da sve naše promovišemo na najbolji način i time privučemo veći broj stranih turista uz Evrope, time i Norveške, pa i čitavog sveta. A Niš ima čime pred svetom“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Domaćini su gosta pozvali da bude deo velikog Gastro-turističkog festivala koje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša organizuje od 13-17. juna, što je on i prihvatio.

Norveška je zemlja fascinantne istorije i srećnih ljudi. Među prvima je po visini životnog standarda i poštovanja ljudskih prava. Ali, nije oduvek bilo tako. Iz vremena kada se i u Norveškoj živelo skromno, ljudi su morali da se snalaze kako bi se prehranili.

Zbog mešanja toplih i hladnih okeanskih struja, ova severnoevropska zemlja je idealna za ribolov, pa je po izvozu morske hrane druga država na svetu. Gastronomsko nasleđe je samo jedno od blagodeti kojom su uspeli da zaintrigiraju. Zbog mračnih i dugih zima, karakterističnih za daleki sever, jela su po mnogo čemu osobena.

U tradicionalnoj norveškoj kuhinji većina specijaliteta nastala je iz potrebe da se produži postojanost namirnica, a velika pažnja se poklanja kvalitetu i tehnikama konzervisanja hrane.

Riba je ponos i omiljena hrana ove nacije. Jede se sirova, soljena ili sušena, a omiljene vrste su – haringa, dimljeni losos, usoljeni i osušeni losos (gravlaks), pastrmka, sardela, bakalar, list…

Kulinarstvo u Norveškoj je više nego popularno, a njeni kuvari su priznati i u visokim krugovima profesionalne gastronomske aristokratije. Gurmanski životni stil, ulaganje u prezentaciju, inovativni recepti, kao i tradicionalne i organski uzgajane namirnice deo su nove norveške kulinarske scene koja se svetu predstavlja na najlepši način. 

Jedan od specijaliteta koji se sprema gotovo u svim norveškim domovima, bakalar sa povrćem u sosu od paradajza, priliku da proba imala je i naša novinarska ekipa u restoranu Stabolijski. Majstor u kuhinji bio je upravo Evin Falk.

Norveška je peta evropska država po veličini, a po gustini naseljenosti je među poslednjima, pa je neko lepo primetio da ova zemlja ima više prirodnih lepota nego ljudi koji mogu da ih vide. Sve njene lepote se, jednostavno, mogu preslikati i na tanjiru”, ističe Evin. 

U znak sećanja na druženje sa srpskim promoterima turizma i gastronomije, Mirašević je gostu iz Norveške uručio i Zlatni gran pri, jedno od visokih priznanja niškog udruženja koje se dodeljuje majstorima kuvanja.

 

10 gastronomskih grehova svakog Norvežanina

 

Fårikål – ovčiji paprikaš ili kuvana jagnjetina sa zeljem i biberom

Pinnekjøtt – sušena, dimljena rebarca

Sodd – čorbasto jelo, sa ćuftama od ovčetine, krompirom i šargarepom

Stekte pølser – pržene kobasice služene sa krompirom, graškom i umakom, po želji

Torsk – bakalar sa kuvanim krompirom i puterom

Rakfisk – usoljena fermentisana pastrmka koja je odstojala do godinu dana i koja se jede bez termičke obrade

Brunost – smeđi sir slatkog, oštrog ukusa s notom karamele

Freia Melkesjokolade – mlečna čokolada „Komadić Norveške“

Aquavit – rakija od krompira aromatizovana semenkama kima, anisa, komorača, mirođije i korijandera

Solo – osvežavajuće bezalkoholno piće s ukusom pomorandže

 

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *