Kultura

Kad se ugase svetla na Letnjoj pozornici

Proglašenjem najboljih glumaca i uručenjem nagrada u Nišu je završen 53. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. Karavan glumaca napustio je grad, ali samo do sledeće godine. Obećali su.

Na Letnjoj pozornici prethodnih večeri odgledali smo dvanaest filmova, pozdravljali glumce, zabavljali se manje ili više, a tradicionalno, bilo je i kiše. Premijera je bilo više nego ranijih godina, otvorili smo se i ka regionu, što je pokazao i određen broj filmova sa prostora ex Jugoslavije, ali čini se da je srpska filmska industrija, ove godine, zatajila. Ovo nije priča “pametnih generala posle bitke”, već sleganje utisaka i ocena onoga šta je urađeno.

Predsednica ovogodišnjeg žirija Ana Sofrenović, mišljenja je da je festival uspeo na neki poseban način, da se kriza oseća, ali da je najvažnije raditi, snimati i negovati mladost, sveprisutnu u srpskom filmu.

Produkcije su od sezone do sezone, kako pozorišne tako i filmske. Film je živa forma, nekad je bolja nekad lošija, ali je bilo divnih uloga. Mi smo jedan vrlo srećan žiri koji je gledao divne glumce. Mnogo je mladih i kreativnih glumaca, ali važnije od bilo koje nagrade je to da se snima, da glumci igraju. Niški festival 53 godine podržava glumce u svim njihovim sezonama i svim njihovim ulogama, manje ili više uspešnim, a ova godina, mislim da je zaista uspešna, na jedan poseban način”.

Pohvalno, ali samo o glumcima, govorio je i Tihomir Stanić, ovogodišnji član žirija.

Imamo probleme sa u srpskoj kinematografiji sa scenarijom, sa rediteljima, jedino sa glumcima nemamo. Naši glumci su poredivi sa najboljim svetskim glumcima”. 

Vanja Bulić novinar koji poslednjih šest godina radi scenario za festivalske večeri Filmskih susreta, kaže da ovogodišnja selekcija filmova nije bila sjajna i da je u tom smislu bilo mnogo boljih godina.

Iskreno ovo je jedan od slabijih festivala kada je reč o filmovima. S druge strane, jedan je od jačih kada je reč o glumačkim kreacijama. To samo pokazuje da smo mi neiscrpni u glumačkom delu, konačno, imamo svetske zvezde, poput Miloša Bikovića. To je glumac koji je pokazao da može igrati zlog čoveka sa licem deteta, što je pošlo za rukom, recimo, Leonardu Di Kapriju. Mi imamo krizu scenarija i u tom delu treba ozbiljno poraditi na kvalitetu. Na ovom festivalu je bilo filmova u kojima ne shvatate priču, a bez priče nema ni pesme, nema slike, nema knjige, pa nema ni filma”, kazao je Vanja Bulić.

Ekonomska i finansijska situacija uzela je danak srpskom filmu. Jer kada reditelj dođe do nekog novca za film, on se potpisuje i kao reditelj i kao scenarista, kako bi uštedeo. To na kraju rezultira lošim filmom, navodi Bulić.

Sličnog mišjenja je i Igor Galo hrvatski glumac koji otkriva da ni filmadžijama u njegovoj zemlji “ne cvetaju ruže”.

Suštinski, isto je kao u Srbiji. Nema novca ni za šta, te se reditelji snalaze ko kako ume. Mi nemamo veća izdvajanja za kulturu, čak ni kad uporedimo koliko je nekada bilo izdvajano, pojedinačno po republikama, kad smo bili Jugoslavija. Mi još ne možemo dostići standard produkcije onog razdoblja. Tehnološki jesmo uznapredovali, ali, jednostavno nema ekipe, jer film nije samo glumac-reditelj-scenarista, film je i električar i vozač, šarfer, krojač, šminker, kad to nemate vi nemate film. Taj pogon imaju samo veliki sistemi. U takvim uslovima ne možete održavati standard, da ne govorim dalje o novcu, vezama, korupciji… Jeste da govorimo stalno o evropskim vrednostima, ali još se držimo svoga”, otkriva Igor Galo.

Film je čarolija koja treba da vam pruži radost, da vas malo udalji od svakodnevice, koja nije ružičasta. Nema filma bez radosti, ali i onih koji ga prave. Oni koji su u muci ne mogu da usrećuju druge”, naglašava Galo.

Kiša i gostoprimljivost Nišlija, čini se, jedina su tradicija koju smo sačuvali za ove 53 godine Festivala. Do narednog festivala ima godinu dana. Prekratak period da se postojeća klima njegove ponude i organizacije poboljša drastično. Ali, dobro je da smo svesni nekih činjenica. Ako smo iz nekog od prikazanih filmova izvukli pouku, možda ima nade. Zato, pamet u glavu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com