Kultura

“Kad porastem biću baba” nova knjiga Violete Jović

Uloga babe u odrastanju deteta je nazamenljiva i imati je u svom odrastanju u svakodnevnom životu je velika blagodet. Babe su čarobnjaci lepih reči, jer umeju da ispredaju priču od naše svakodnevice, koja na kraju ispadne bajka.

Upravo o tome piše Violeta Jović u svojoj novoj knjizi “Kad porastem biću baba”.

Objavljivanje knjige je deo nagrade “Zlatno Gašino pero” koja je Violeti pripala za sveukupno književno stvaralaštvo za decu na 31. Međunarodnom festivalu humora za decu, prošle godine u Lazarevcu.

“Svako dete koje je odrastalo uz neku mudru, visprenu, dosetljivu i dovitljivu babu, koja je umela da se snađe, da ni od čega napravi ručak, večeru ili igračku, da ispriča priču koja nije napisana ni u jednoj knjizi, da izmišlja bajke, koja je umela da to neko vreme detinjstva osmisli i učini kreativnim, može da kaže da je raslo na zdrav način. To je poruka koju sam htela da dam ovom knjigom”, kaže Violeta.

U odrastanju u savremeno doba, u kojem najčešće babe jesu dragi gosti, ali ipak gosti, deca najviše gube. Imati je u svom odrastanju u svakodnevnom životu velika je blagodet, kaže Violeta.

Foto: M.J.

“Sve što smo tokom života dobijali od babe, to su, čini mi se, samo različita pakovanja ljubavi. Da li je to reč, predmet, savet ili možda namera da nas na mudar način navede da razmišljamo i sagledamo stvari i sa druge strane, kako god bilo, sve su to zanimljiva pakovanja ljubavi koje samo babe znaju da nam daju”, ističe Violeta.

Knjigu “Kad porastem biću baba” objavila je biblioteka “Dimitrije Tucović” iz Lazarevca koja je i organizator festivala.

“Potrudila sam se da između dva festivala napravim jedno delo koje će biti zanimljivo čitaocima, a pre svega da ima i dozu finog humora. Knjiga je namenjena svima, jer kad pišem nikada se ne orijentišem na određeni uzrast. Rukovodim se onim što nam je u amanet ostavio naš Nišlija Duško Radović, da knjige za decu treba da čitaju i odrasli i da dobar pisac treba da ume da piše tako da svaki uzrast može da čita tu knjigu”, kaže Violeta.

Knjiga “Kad porastem biću baba” izašla je iz štampe 13. avgusta ove godine, na Dan levorukih osoba.

“Često znam da kažem da sam ja priučena desnoruka, jer sam rođena kao levoruka, ali obrazovni kadar u moje vreme je insistirao na tome da svi moraju da znaju da pišu desnom rukom. Među 16 priča u knjizi se nalazi jedna istinita koju sam napisala kao podršku svim levorukim osobama”, kaže Violeta.

Knjiga “Kad porastem biću baba” biće promovisana narednog meseca, u okviru programa 32. Međunarodnog festivala humora za decu u Lazarevcu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com