Kultura

Kad je pisac “Petar Pan”, svi možemo da krenemo u avanturu

“Nakon uspešne akcije spasavanja proleća, vila Gaja Brezana i patuljak Barbut Riđobradi su rešili da se povuku i odmore na mestu koje bi bilo napravljeno po njihovoj zamisli i koje bi odgovaralo njihovim potrebama. Uz nesebičnu pomoć šumskih životinja nastaje Javorovo – kompleks kućica na drvetu, magično osvetljenih svetiljkama svitaca i sa prelepom verandom za uživanje u letnjim noćima.”

Do sada smo imali priliku da se upoznamo sa prolećnim avaturama glavnih junaka serijala “Patuljci i vile”, jednog od najproduktivnijih pisaca mlađe generacije na prostoru bivše Jugoslavije Miloša Petkovića, a odnedavno možemo uživati i u nastavku – romanu “Leto”.

“Ovo je drugi deo tetralogije posvećen godišnjim dobima “Proleće”, “Leto”, “Jesen” i “Zima”. Logično, svaka avantura će biti objavljena u svoje godišnje doba, tako da će do kraja godine sve četiri knjige tetralogije biti napisane i objavljene, “Jesen” septembra, dok “Zimu” možemo da očekujemo pred Novu godinu.

Ono što raduje pisca ovih knjiga Miloša Petkovića je to da već postoji interesovanje za prevođenje ovih knjiga na nekoliko stranih jezika pošto je slovenska mitologija sve popularnija. U ovim knjigama, kako pisac kaže za decu i odrasle ima i elemenata naučne fantastika, mada su sve avanture i pustolovine opisane na bajkovit način.

“Leto je nastavak Proleća. Glavi junaci su patuljak i vila, koji se razlikuju od drugih i samim tim su odbačeni od društva, upravo poput dece kojima se slične stvari dešavaju. Tako patuljak nije poput svih drugih patuljaka da pije pivo, ne interesuju ga ni zlato ni dijamanti, već je ljubitelj knjiga i čarolija. Vila sa druge strane ima belu kosu, pegice i slomljeno krilo. Zbog toga je meta drugih koji je stalno zadirkuju. Možemo da kažemo da su oni odbačeni od društva, ali će kroz ove četiri knjige postati junaci svetskih razmera”, otkrio nam je ovaj niški pisac.

Taj edukativni momenat je bio i interesantan izdavaču, koji je poznata po edukativnim knjigama, lektirama… epsku fantastiku do sada nisu imali. Znači i našem piscu, koji prvi put piše za decu, za kako kaže najiskreniju publiku i koji će na taj način proširiti svoj književni opus.

“Ovaj serijal sam posvetio mojoj ćerki Nini. Želeo sam da stvorim priču koja će joj se dopasti. Večeri i večeri smo provodili pričajući o avanturama glavnih likova “, rekao je Petković Niškim Vestima.

On kaže da je prva knjiga teralogije “Patuljci i vile” – “Proleće” našla svoj put do čitalaca, najpre do njegovih starih , pa su je čitali i oni i njihova deca, ali i “Pčelica” ima svoje pratioce kojima je bila interesantna.

“Epska fantastiska je sada bolje prihvaćena, tako da je ta činjenica dovela do toga da dobar deo tiraža knjige “Proleće” bude rasprodat. Očekujem da će taj tempo biti nastavljen”, istakao je Miloš.

Knjiga nije namenjena samo deci, već je i za mlade i za one koji čuvaju Petra Pana u sebi, poručio je Petković.

“Roditelji koji čitaju deci knjigu usput mogu da pričaju i o drugim stvarima, biljkama, životinjama, i drugim likovima koji se pojavljuju u serijalu.  Zahvaljujući toj interakciji između dece i roditelja u večernjim satima  uživaće i deca i roditelji. Deca jer će se družiti sa svojim roditeljima uz knjigu, a roditelji jer će se uz naučnu fantastiku podmladiti i zbog mašte probuditi Petra Pana u sebi. To je za mene najvažniji momenat… da se roditelji i deca druže”, rekao je Petković.

Ovaj niški pisac kaže da na “Jeseni” uveliko radi, a da mu je Zima već napisana u glavi.

“Rradujem se zbog nekih priča namenjenih deci koje se već krčkaju u mom kazanu fantastike.”

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com