Sport

Kad je EVROPA strepela: Na današnji dan saznali su “Kude je taj Niš” (VIDEO)

Napulj, stadion “San Paulo”, 16. septembar 1981. Za prave Meraklije i iskrene ljubitelje fudbalskog kluba sa Čaira dovoljno je reći samo ovo, jer oni znaju da je na današnji dan, pre tačno 36 godina njihov klub ispisivao istoriju zlatnim slovima. Na današnji dan, Radnički je odigrao 2:2 sa Napolijem, u prvom kolu Kupa UEFA.

16. septembra te davne 1981.godine Napoli je dočekao Meraklije pred oko 80 000 gledalaca na “San Paolu”, a svedoci tog vremena kažu da je ovo gostovanje upamćeno po velikom gostoprimstvu od strane Italijana. Ništa manje nisu dobili ni Napolitanci dve nedelje kasnije u Nišu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zGWjB_Omj1w]

Međutim, kako se na terenu sve ostalo zaboravlja i čak i najveći prijatelji postaju rivali, naš tadašnji rival zauzvrat je dobio dva gola u svojoj mreži. Na svom terenu. I to je bilo dovoljno za prolaz dalje!

“Kancona na niški način” tako su govorili o jednom od istorijskih uspeha tadašnje generacije fudbalera, koju su činili Ljubomir Stevanović, Slobodan Halilović, Milovan Obradović, Zoran Bojović, Aleksandar Panajotović, Mirko Vojinović, Miodrag Stoiljković, Goran Antić, Slavoljub Nikolić, Dragan Radosavljević i Miroslav Aleksić na čelu sa legendarnim Dušanom Ducom Nenkovićem.

Sva četiri gola na ovom meču postignuta su u poslednjih 20 minuta, a one za niški ekipu postigli su Miodrag Stoiljković i Miroslav Aleksić.

30. septembra usledio je revanš na Čairu, a utakmica je završena bez golova.

Zlatna slova istorije Radničkog ispisivana su upravo tih godina, kada juna meseca 1980. godine kao trećeplasirana ekipa u sezoni 79/80. nacionalnog prvenstva, ekipa Radničkog stiče pravo učešća u UEFA Kupu, u kome će veoma uspešno nastupati još dve sezone odigravši širom Evrope 13 utakmica sa renomiranim klubovima poput Hamburgera, Dandi junajteda, Grashopersa, Fejenorda, Az Alkmara i drugih.

U svom prvom učešću klub je stigao do osmine finala, a 1982. godine, u drugoj sezoni učešća u evropskim takmičenjima, ostvario svoj najveći uspeh stigavši do polufinala UEFA kupa.

Tih godina cela je Evropa saznala “kude je taj Niš”!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=b5PIck6jTrc]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com